02 August, 2011

Ramadan Datang Lagi


Kedatangan Ramadan kali ini tidak seperti sepuluh tahun yang dahulu buat diriku. Biasanya aku menyambut Ramadan dengan bersemangat berbeza dari bulan-bulan biasa tetapi Ramadan kali ini memberikan aku warna yang sangat berbeza. Selalunya bonda akan datang berkampung di rumahku menyambut Ramadan bersamaku tetapi kali ini Bonda memberitahu dia tidak lagi datang kerana keuzurannya. Di telefon Bonda sering meminta maaf dariku kerana menyedari keuzurannya. Beberapa bulan yang lalu lututnya mengalami masalah. Jika bonda datang dia terpaksa menaiki dan turun tangga setiap minggu kerana aku sering bawa Bonda makan angin.


Nampaknya kali ini aku akan bersahur dan berbuka sorang diri sahaja. Jika itu petanda awal untuk membiasakan aku dengan keadaan masa hadapan aku reda dengan ketentuannya. Semalam nasibku baik kerana ada teman-teman yang mengajak untuk berbuka bersama hilanglah aku rasa rindu terhadap bonda.


Semoga keluargaku di kampung gembira kerana kali ini bonda akan berpuasa seterusnya menyambut raya di sana. Tolong jangan jemu untuk melayan karenah bonda, bersabar dengan tingkah lakunya kerana itu sahaja harta yang paling berharga yang kita ada buat masa ini. Selamat berpuasa dan selamat menjalani ibadah puasa semoga kita bertemu di hari raya.

No comments: