30 November, 2008

Senyum- Kerana Plastik Sampah Itu.

Aku tinggal di sebuah apartment. Biasalah bila tinggal di Apartment soal pembuangan sampah menjadi masalah sikit kerana setiap penghuni terpaksa membawanya ke tempat pembuangan yang di khaskan dan tempat itu agak jauh juga dari blok kediaman.

Menjadi kebiasaan penduduk akan meletakkan plastik yang berisi sampah di atas di hadapan cermin kereta, bumbung kereta atau di bahagian belakang kereta untuk memudahkan mereka membawanya ke rumah sampah sewaktu keluar dari rumah terutamanya di waktu pagi. Hendak diletakkan di dalam kereta nanti berbau pula.

Suatu hari aku telah melakukan rutin yang biasa tetapi hari itu entah kenapa aku melintasi rumah sampah tanpa berhenti kerana ingin cepat. Aku menjadi lupa kerana plastik sampah aku letakkan di bahagian belakang kereta.

Ramai penduduk yang melihat plastik sampah dibelakang keretaku telah mengangkat tangan sambil tersenyum kepadaku dan menunjukkan ke arah plastik itu tapi aku sangkakan mereka menegurku.

“Peramah betul penduduk di sini hari ini.” kataku sendirian sehingga aku melalui post pengawal. Dia juga memberikan reaksi yang sama. Aku sekali lagi mengangkat tangan sebagai membalas “lambaian mesra” mereka pagi itu. Terasa macam orang popular aku ni.

Aku meneruskan perjalanan seperti biasa ke pejabat sehingga dua tiga kenderaan membunyikan hon mereka terhadapku. Aku menjadi binggung kenapa aku begitu popular pagi itu. Akhirnya aku tersadar kealpaanku apabila ada seorang wanita yang memberi isyarat yang jelas bahawa ada plastik sampah di belakang keretaku. Aduh, malu!

Festival Pantun antara Kementerian kali ke-5




Pada 24 dan 25 November 2008 telah berlangusng Seminar Kebangsaan Puisi Melayu Tradional di Dewan Bahasa dan Pustaka. Beberapa kertas kerja telah dibentangkan dan semuanya menarik perhatian.

Sebelah malam pada 24 November itu pula diadakan Festival Pantun antara Kementerian kali ke-5. dan pasukan yang layak ke peringkat akhir ialah pasukan dari Kementerian Perpaduan Kebudayaan Kesenian dan Warisan dan Kementerian Pengajian Tinggi yang menjadi juara.
Y.B. Datuk Ir. Haji Idris bin Haji Haron, Timbalan Menteri Pangajian Tinggi telah hadir merasmikan dan menyampaikan hadiah kepada para pemenang.

Yang menariknya sebelum Pertandingan itu ada persembahan dari pelbagai persembahan kesenian dari kementerian. Persembahan Tarian- Nelayan dan Petani dari Kementerian Pelancongan (Gema Warisan) sangat menarik kerana menampilkan persembahan yang standardnya seperti persembahan untuk pelancong. Ialah itu memang dah kepakarannya. Ada yang lebih menarik dari itu kerana dalam persembahan itu ada si cilik yang menjadi primadona. Sangat comel dan gerak tarinya persis puteri. Anak siapakah itu. Menari sambil tersenyum sangat manis. tapi sayang dalam ini gambarnya tak jelas sangat.

Sesuatu yang kita boleh banggakan apabila SN Prof. Muhammad Haji Salleh berkata seni pantun diterima dan hayati lebih dari 35 bahasa dunia. Dalam ucaptama ketika pembentangan kertas kerja pertama bahawa pantun wajar diterjemahkan ke bahasa lain. Dalam internet sendiri dapat dilihat ada laman web tertentu yang menyaksikan penduduk dunia antara negara dengan negara, benua dengan benua berbalas-balas pantun dan ia sangat menarik sekali.

29 November, 2008

Puisi - Sejunjung Kasih Sekalung Budi

Puisi ini minta dilahirkan oleh seorang teman untuk menghargai pemimpin kami. Namun saya tidak mendengar khabar berita setelah diberikan kepadanya. Dan ia tetap menjadi hakmilik enche's


Sesuatu yang pasti itu - Perpisahan
Akan datang bila tiba masanya
Menyempurnakan kitaran dalam pertemuan
Ibarat roda bulat bentuknya
Ibarat hidup mati akhirnya
Sesingkat waktu yang bertandang
Tercalit seribu rahsia pada dinding ini
Sempurna rupa dan bentuk yang jadi
Itulah hakikat dalam kesementaraan
Palitan ini sebagai tanda
Seribu satu penghargaan
Cerminan seribu rasa yang tinggal
Sejunjung kasih sekalung budi
Sehampar kenangan diabadikan
Terima Kasih kerana pernah hadir di sini.

Enche

2902 2008

28 November, 2008

Kata-kata Pujangga

Sastera bukan hanya keindahan melulu tapi ia mempunyai hati dan naluri bangsa yang harus di angkat! - Sasterawan Negara Dato' A. Samad Said

AL -FATIHAH: ALLAHYARHAM DATO' RAZALI BIN ISMAIL,Timbalan Menteri Pelajaran II


Sedang mengemaskini blog enche's tiba-tiba siaran TV1 menyiarkan khabar tentang berita kembalinya ke rahmatullah Timbalan Menteri Pelajaran II, Y.B. Dato' Razali bin Ismail. Allahyarham meninggal dunia secara mengejut di Institut Aminuddin Baki, Genting Highlands dekat sini kira-kira 6.30 petang tadi.
Berikut mengenai allahyarham: Jawatan: Timbalan Menteri Pelajaran II(2008 - Sekarang). Dilahirkan pada 25 Jun 1949 di Kuala Berang, Terengganu. Beliau mendapat pendidikan di M.Ed. - University of Birmingham, UK (1986-1987), B.A. (Hons) - Universiti Malaya (1970-1973)

Pengalaman perkhidmatan beliau ialah sebagai Timbalan Menteri, Kementerian Pelajaran Malaysia (2008-kini), Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Terengganu (2004-kini). Pengerusi, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (2004-kini), Pengarah - Bahagian Pendidikan Guru, Kementerian Pelajaran Malaysia (2003-2004). Pengarah- Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (2001-2002) LATIHAN PROFESIONAL.

Beliau pernah mendapat pendidikan di University of Victoria, New Zealand 2002, University of Harvard, USA 2001, University of Cardiff, Wales 1997, University of Wolverhamptom, UK 1996, University of Stamford, USA 1994, University of Chambrigde, UK 1991 dan di University of Birmingham, UK 1986

Di antara anugerah yang diperolehi oleh allahyarham ialah - PJK - Pingat Jaksa Kebaktian (1982-DYMM Sultan Terengganu), SMT - Pingat Setia Mahkota (2002-DYMM Sultan Terengganu), KMN - Pingat Kesatria Mangku Negara (2002-DYMM YDP Agong) DPMT - Darjah Paduka Mahkota (2004-DYMM Sultan Terengganu). - Maklumat dipetik dari Portal Rasmi Kementrerian Pelajaran Malaysia.

Saya dan juga semua warga kerja Institut Terjemahan Negara Malaysia mengucapkan Salam Takziah kepada keluarga Allahyarham semoga Allah menempatkannya bersama orang-orang yang beramal soleh. Amin

27 November, 2008

Kongsi Emel - Misteri Tanda Syahid


Tiada kata yang terucap melainkan kalimat takbir, Allahu Akbar, atas kondisi jenasah ketiga syuhada Bali. Betapa tidak, ketiga syuhada tersebut sangat jelas menampakkan tanda-tanda sebagai syahid seperti yang biasa ditemui di kancah peperangan, meski mereka 'tidak sedang berperang' melawan musuh Islam. Setelah beberapa lama menunggu, akhirnya Kantor Berita Islam Muslimdaily.net mendapat ijin dari pihak keluarga, yang diwakili oleh Bp. Ali Fauzi, untuk mempublikasikan photo dua mujahid Bali yakni Amrozi dan Ust. Mukhlas. Bp Ali Fauzi berpesan agar photo ini disebarluaskan untuk memberikan bukti nyata atas misteri dan polemik yang terjadi ke atas Mujahid Bali, terutama Syuhada Tenggulun, terkait status mereka, apakah mati syahid atau tidak.

Disamping itu memberikan hikmah nyata kepada seluruh kaum Muslimin bahwa perjuangan Islam yang mereka lakukan benar-benar ikhlas untuk tingginya kalimat Allah, dan bukan sekedar untuk aksi pamer.Sebagaimana syuhada yang gugur dalam medan jihad, photo kedua syuhada Tenggulun terlihat tersenyum dengan barisan gigi yang terlihat rapi. Apalagi yang terjadi dengan Amrozi. Senyuman khas "The Smiling Bomber" yang seiring dengan kedua mata yang terbuka, terlihat seakan-akan bertemu dengan sesuatu yang membuat kagum. Mungkin sepasang bidadari yang menyambut ramah. Kondisi tak jauh berbeda terjadi dengan jenasah Ust. Mukhlas. Ulama yang jago berorasi ini memperlihatkan senyuman dengan mata yang juga terbuka. Wajah bersih pun menjadi pertanda yang lain. Wajah bersih yang juga dimiliki oleh sang "Mujahid Hacker," Imam Samudera alias Abdul Azis. Imam memperlihatkan wajah tampan dan bersih, persis dengan kondisi Ust. Mukhlas.

Disamping analisis photo ketiga Mujahid Bali tersebut, keterangan dari lapangan makin memperkuat bukti bahwa ketiga pelaku aksi jihad tersebut adalah para Mujahidin, mereka telah memiliki niat yang tulus dan menemui kematian sebagai seorang syuhada. Berikut adalah bukti dan persaksian dari lapangan.

1. Salah satu pelayat yang kebetulan ikut hadir di kediaman Hj. Tariyem adalah Ust. Abdul Rachim Ba'asyir. Menyaksikan bahwa ketika keranda jenasah masuk dan kain penutup keranda dibuka, sontak tercium bau wangi yang menyebar ke seluruh ruangan. Kejadian ini sempat membuat keheranan para pelayat, karena didalam ruangan yang sempit tersebut udara sangat pengap dan pengunjung berjubel dalam satu ruangan. Bila merupakan wangi dari minyak wangi, tak akan mampu mengalahkan bau badan para pengunjung dan tidak akan dapat memberikan aroma dengan kadar wangi yang sama." Allahu Akbar. Itu bukan bau minyak wangi. Bukan. Tapi bau wangi dari asy syahid," kata beliau.

2. Selain itu, masih menurut Ust, Abdul Rachim, ketika kain penutup wajah dari Ust. Mukhlas di buka, terlihat jelas bulir-bulir keringat menempel di bagian muka. Kondisi yang sama yang terjadi dengan mereka yang masih hidup dan dalam kondisi kegerahan. Seakan Ust. Mukhlas merasakan kegerahan yang sama yang dengan kegerahan yang dialami oleh para pelayat beliau.

3. Sebagaimana dilansir oleh beberapa media nasional, seperti detik.com, nampak jelas terlihat fenomena datangnya tiga burung hitam di atas kediaman syuhada. Ketiga burung ini jelas bukan burung Gagak seperti yang banyak diberitakan di media, karena memiliki leher yang panjang. Mereka datang begitu saja berputar-putar selama kurang lebih tujuh menit, dan kemudian pergi berpencar. Dua burung hitam terbang ke arah Timur, mereka merepresentasikan diterimanya amalan jihad Ust Mukhlas dan Amrozi, dan satu burung hitam terbang ke Barat, sebagai pertanda syahid atas diri 'Mujahid Hacker' Imam Samudera. Fenomena datangnya burung hitam ini sempat membuat suasana haru dengan teriakan takbir para pelayat.

4. Seperti penuturan adik kandung Imam Samudera, Lulu Jamaludin, kakaknya menampakkan keanehan ketika akan dimasukkan dalam liang lahat. Bau wangi juga tercium dari jenasah Imam. Selain itu luka bekas tembakan peluru tajam terus menerus mengalirkan darah segar. Aliran darah ini keluar seperti yang terjadi dengan seseorang yang masih hidup ketika terluka.

Masih menurut Lulu juga, wajah kakaknya lebih bersih dan tampan dari biasanya.
Kabar terakhir baru saja diterima oleh salah satu kru muslimdaily.net. Beberapa hari yang lalu, tepatnya tiga hari setelah pemakaman Amrozi dan Ust. Mukhlas, keluarga Hj. Tariyem meminta beberapa orang untuk menjaga makam. Hal ini dilakukan untuk menghindari dan menjaga hal-hal yang tidak diinginkan. Beberapa diantara mereka yang ikut jaga adalah Sumarno, Baror, Rosyidin, Mashudi dan beberapa santri pondok Al Islam Tenggulun Lamongan. Mereka mengatakan mencium bau wangi keluar dari dalam kubur (makam).

Bau wangi yang sama saat mereka pertama kali membuka kain penutup jenasah syuhada. Namun, bau wangi ini bukan seperti bau dari minyak wangi yang biasa mereka pakai atau dipakai oleh orang kebanyakan.
Jelas sudah keterangan yang diberikan Allah s.w.t. lewat kebesaran-Nya. Meski banyak pihak yang membantah, memberikan suara sumbang, dan menggalang opini massa untuk memojokkan status para Mujahid Bali, serta membuat makar melalui kaki tangan aparat pemerintah, namun Allah berkehendak lain. Dan siapakah sebaik-baik pembuat makar ? (far/MD)


Terima Kasih Adinda Affan

Cumi - Norashikin


Meh sorang lagi ni dok nanti anda. Baca sampai habis cerita tentang dia..

Nama: Nurul Ashikin Alias
Tarikh lahir: 17/12/1985
Tempat Dilahirkan: Pasir Mas
Pendidikan: ...B. A Terjemahan dan Interpretasi , USM

Adik beradik? Anak ke berapa?
......8. Anak ke- 8.

Makanan & Minuman kegemaran:
…Nasi goreng kerabu (yg my luvly sis masak)

Suka warna apa?
:.: …Hitam, Coklat, Biru & Unggu

Suka buat apa waktu lapang?
.....Tengok TV @ DVD

Sekarang buat apa?
Bekerja

Seronok dengan kerja?
Seronok. Macam-macam benda baru boleh belajar. Tapi penat la skit.

Cita-cita anda sebenarnya?
........Jurulatih hoki

Apa yang paling tak suka dan apa yang paling suka?
…Terpaksa meninggalkan sukan hoki & paling suka bila menerima anugerah ketua pasukan terbaik & Team Hoki dapat pasukan terbaik masa Anugerah Sukan.

Ada pengalaman yang paling menyeronokkan tak untuk dikongsi?
…Ada. Banyak je. Tapi yang paling seronok bila terpilih dan ditaja untuk menyertai Indian Rim Asian University Games di Perth, Australia.

Apa yang belum dicapai dalam hidup?
...Banyak sangat yang tidak tercapai ni. Nak gi haji bersama mak& kakak, nak nikah, nak sambung master, nak ada kereta besar, nak ada rumah besar, nak bercuti kat Maurities, dan yang tak akan tercapai ialah untuk menjadi jurulatih hoki

Peristiwa lucu yang tak boleh anda lupakan.
…Kena denda lari 10 round dengan coach sebab lawan cakap dia masa game lawan Chalade Hulme School, England.

Prinsip hidup anda?
....Pandai buat, pandai la tanggung. Buat kerja biar la ikhlas, baru la rezeki berkat.

Boleh beri emel kalau ada orang nak berkenalan?
ashikin@itnm.com.my

26 November, 2008

Senyum - Chocolate Chips

Aku dapat Kek Coklat hadiah hari jadi. Kek Coklat yang ditaburi dengan chocolate chips. Lazat sekali nampaknya. Teman aku ada bersama menunggu saat aku memotongnya. Dia perhatikan sahaja apa yang aku buat.

Aku buka kotak kek itu dan keluarkan kek dan meletakkan di atas meja. Tiba-tiba aku nampak ada chocolate chips yang jatuh di atas meja aku mengambilnya dengan jari telunjukku. Aku masukkan ke dalam mulut kerana tak mahu membazir.

Aduh selepas itu aku meludahnya kembali dan segera ke sinki untuk berkumur. Rupanya yang aku ambil tadi bukan chocolate tapi ianya adalah TAHI LIPAS! Rupanya sama seperti chocolate chips. Uweeek. Aku nak muntah. Sial.

Jom Baca Buku - Benua Maya


Benua Maya:Empat Kepulauan Strategik Dalam Ekonomi Baru
The Invisible Continent

Buku ini membincangkan empat kuasa asas yang terbit daripada e-ekonomi untuk melakarkan revolusi akan datang serta kesannya terhadap kegiatan perniagaan di seluruh dunia. Kebanyakan kita telahpun menjalinkan hubungan secara langsung dengan keempat-empat dimensi benua. Apabila kita membeli sebuku roti, kita berurusan dalam dimensi pertama yang nyata. Pembelian kereta membawa kita ke dimensi kedua atau dimensi tanpa sempadan kerana sekurang-kurangnya sebahagian daripada kereta itu telah dibuat, direka bentuk atau dirancang di luar negara tempat kita membelinya. Setiap kali kita menggunakan kad kredit, kita menyertai dimensi siber manakala dana pencen kita yang berkembang dengan gandaan tinggi membawa kita ke dimensi keempat. Fenomena inilah yang dikupas menerusi buku ini.


Benua Maya:Empat Kepulauan Strategik Dalam Ekonomi Baru
The Invisible Continent

Penulis: Kenichi Ohmae
ISBN: 978 983 068 226 9
Tahun Terbit : 2007
Halaman : 40 muka surat
Harga : RM40.00

Dapatkan naskhah anda di kedai-kedai buku atau menghubungi ITNM di talian 03-41497210.

25 November, 2008

Kanvas Kehidupan - Aku Bingung

Setiawangsa. Di sebuah stesen LRT. Ada seorang wanita yang lawa. Seksi. Berskirt ketat warnanya merah. Berbaju T yang lehernya luas. Nampak tali baju dalamnya. Pakaian melekat menampakkan susuk tubuh biolanya. Ku lihat ia bersama kawan. Seorang wanita juga. Aku di belakang menunggu LRT datang.

Ku pandang wanita itu. Dari rambut sampai ke bawah. Bawah. Bawah. Dan bawah hingga sampai ke tumit kaki tingginya. Lalu aku teringat kata-kata dalam kepala. Wanita sakit berkasut tumit tinggi. Tetapi mengapa masih sanggup menyiksa diri.

Aku memandang hingga ke bawah. Sehingga pandangan aku melekat di situ. Aku senyum. Ada handyplus ditampal pada bahagian belakang kaki. Sepasang kakinya. Dan tali kasut itu ku lihat sedang menggigit-gigit lagi belakang kakinya.

Salam Takziah untuk Sdr. Bakri

Tentu ada yang kehairanan melihat blog yang tidak pernah 'missed' ini tiba-tiba berwajah sama untuk dua hari. Ini adalah kerana sepanjang dua hari lepas aku tiada di pejabat. Menghadiri Seminar Kebangsaan Puisi Melayu Tradisional Kebangsaan di DBP. Perjalanan menghadiri ke seminar itu sebenarnya kalau dirakamkan di sini boleh menjadi novel, kerana apa yang dilalui adalah segar dan keluar dari rutin harian.

Bila pulang hari pertama sahaja jam sudah menunjukkan pukul 12.00 tengah malam. Aku membuat 'connection' ke streamyx tetapi fail. Kecewa beberapa kali mencuba aku melenakan diri. Pagi esoknya aku mencuba lagi tetapi gagal lagi. Entah apa puncanya membuatkan aku menghubungi talian 100 tm. Katanya adalah masalah teknikal untuk kawasan Ampang. Oh patut lah. Tapi sampai malam ini aku masih gagal menghubungkan ke streamyx. Akhirnya aku tercampak ke CC malam ini dengan suara jerit-jerit pekerja-pekerja di sini. Untuk blog enche's takpe lah aku pekakkan sahaja.

Berbalik pada cerita DBP-Dahulu aku pergi kerja naik motor ke DBP, teringat ada bulatan Bulatan Edinburgh yang besar di situ. Tetapi sekarang keadaannya sudah berbeza sudah ada persimpangan lampu isyarat dan hari ini ditambah lagi dengan perancangan jalan bertingkat yang aku tidak berapa pasti menghubungkan dari mana ke mana. Pembinaannya membuatkan keadaan jalan bertambah kecil kerana kontraktor meletakkan kon-kon plastik putih dan merah. Hampir semua jalan yang mengarah masuk ke DBP ditutup. Inilah yang menyebabkan perjalanan menghadiri seminar menjadi sangat sukar dan membuatkan aku terpaksa mengambil Transit Aliran Ringan atau LRT STAR dan PUTRA sahaja.

Pengalaman atau cerita di dalam Seminar itu biarlah diceritakan dalam post yang lain. Di malam yang syahdu ini aku melayar ke blog baru milik teman. Terperanjat juga bila membaca berita di dalamnya. Judulnya Al Fatihah. Rupanya bonda teman sepejabat Sdr. Bakri telah kembali ke rahmatullah. Aku mengambil kesempatan ini mengucapkan takziah semoga Sdr. Bakri tabah menghadapi dugaan yang hadir. Marilah kita sama-sama menghadiah Al Fatihah kepada Arwah Bonda Sdr. Bakri. Semoga rohnya di tempatkan bersama orang-orang yang soleh.

23 November, 2008

Suatu Hari Minggu

Inilah buku ilustrasi itu


Banyak perkara yang dilalui sepanjang minggu yang berat ini. Akupun tak tahu mengapa aku harus memberatkan kepala untuk merasakan minggu ini sungguh berat semata-mata kerana orang kata minggu ini adalah minggu yang berat. Apapun semua yang berat-berat dah berlalu dan aku dah letak tepi untuk menikmati hari minggu yang aku nantikan ini.

Minggu lepas aku dikunjungi kekanda kandung sekeluarga di rumah, Jadi pemandu pelancong untuk dia dan anak-anak. Rindu juga lama tak jumpa kekanda yang sudah menetap di Terengganu itu. Anak-anak diapun dah besar kali ini bila bertemu tapi masih mengenali PakCiknya. Begitulah kehidupan kita- kecil membesar bersama, bila dewasa membawa haluan masing-masing. Sekali sekala jumpa terimbas masa lalu yang 'manis' walaupun kita sebenarnya membesar dalam kegetiran yang hanya ibubapa sahaja tahu.

Kekandaku- Abang Mat. Aku rasa Abang Mat masih ingat lagi tempat main kejar-kejar di paya, petang yang sangat meriah. Aku sangat degil dan bengis suka melawan cakapnya. Itupun aku tahu bila aku dah dewasa dan mengimbas semula kenangan lalu. Aku baling kotak pensil pada perut Abang Mat kerana sikap 'kurang waras' aku. Aku tak akan lupa aku jadi panik bila sedar dari tidur Abang Mat sakit perut (gastrik) aku bergegas turun dari loteng untuk beritahu Umi Abah - Abang Mat 'sakit perut' hingga doktor datang merawat ke rumah.

Bila Abah dah 'pergi' aku mula rasa sunyi, Abang Mat keluar rumah kerja jauh cari rezeki. Tiap bulan Abang Mat hantar duit kat umi dan Abang Li untuk tambah sara aku dan adik-adik yang masih belajar. Hujung minggu Abang Mat balik kadang-kadang dua minggu sekali. Aku sudah dewasa dan sudah tahu erti sayang dan rindu padanya.

Ada lagi yang aku tak akan lupa sampai bila-bila. Aku dapat belajar di ITM(sekarang UiTM) Abang Mat pun turut sama belajar dan datang ke Kuala Lumpur. Aku keluar dari asrama datang ke Pesta Buku di PWTC, aku tak ada duit nak beli buku buku ilustrasi tu harganya RM70 setelah diberi diskaun 50% aku ada RM20 sahaja. Bukan Tak ada duit cuma waktu dulu kemudahan untuk menunaikan duit dari bank tidak seperti sekarang. Sekarang mesin ATM merata-rata dan urusan bila-bila masa sahaja.

Aku telefon Abang Mat, Abang Mat sanggup datang dari PJ Old Town bagi duit untuk aku beli buku. Lepas Abang Mat balik dengan motor aku masih tercegat di perkarangan PWTC lihat Abang Mat balik dengan motor Yamaha hingga hilang dari pandangan dan mata aku seperti berkaca-kaca kerana terharu.

Semua itu tak akan padam dari ingatanku. Jadi mana yang ada abang dan kakak tu janganlah degil. Jangan melawan cakap mereka sebab abang itu sentiasa buat untuk kebaikan kita. Mana abang mahu lihat adiknya susah? Jika marah pada abang kenangkan kebaikan yang pernah dia buat pada kita dahulu. Kita kadang-kadang cepat lupa. Seperti kata Tun Mahathir Melayu Mudah Lupa. Tapi aku lupa sebab nombor pada umur aku dah banyak (bukannya tua. hehe)




Gambar atas kekandaku bersama anakndanya dan isteri. Kekanda bawa anakndanya sekeluarga pusing-pusing tasik Putrajaya dengan tambang pakej RM104. Tapi yang tak puashati sepanjang perjalanan itu halwa telingaku dihidangkan dengan lagu-lagu tamil dari radio siaran tamil. Kerana penjaganya seorang India. Haiyo. Bukan tak suka dengan lagu tamil tapi itu produk pelancongan Malaysia. Harus berwajah Malaysia. Semua lagu-lagunya lagu tamil tak ada satupun lagu Melayu.Rasanya pihak Putrajaya Cruise harus lebih peka untuk perkara-perkara kecil tetapi impaknya besar. Nanti Pelancong ingat mereka berada di India pulak.

22 November, 2008

Puisi - Anak Ikanku















Anak ikanku di dalam pasu
di hujung balkoni
suka bersembunyi di dalam rumah kaca kecil
yang akan kering airnya
pasti akan membahayakan nyawamu
tiap kali aku sedari
saat kau dalam kegetiran

kau kulihat cemas bergerak keliling
dalam duniamu yang semakin kecil
tapi kau tetap tenang
menunggu aku menyelamatkanmu

bilaku alirkan air di dalamnya

anak ikanku di dalam pasu
sudah terlepas dari rumah kaca kecil yang hampir kering
di dalam pasu itu
masih tetap hidup walau berhari tidak menjamah makan
kini berenang bebas dalam dunia yang lebih besar


Anak ikanku kau terapi mindaku
kala aku selalu berfikir
betapa sukarnya hidup ini
melihatmu datang seperti berbicara kepadaku
bahawa hidup ini ialah apabila kita bernafas
riwayat itu apabila badan sudah kaku dan terapung
kematian akan hadir ketika kita alpa
dan kita membawa kenangan untuk kehidupan yang abadi

seronokkah hidupmu sebagai anak ikan?
dibela dan dibelai
kadang terlupa kewujudanmu
saat ada kau diberi makan
saat lupa kau akan bertarung nyawa

anak ikanku
hidupmu di tanganku
matimu juga ditanganku-kata hatiku
tapi Tuhan sebenarnya yang menentukan
meskipun pasu itu kontang
jika ada izinNya
kau pasti akan hidup
walaupun makanan kau adalah batu batu itu

anak ikanku
dengar pesanku
"jangan masuk dalam rumah kaca kecil itu lagi"

ia nampak cantik dan selamat
tapi sebenarnya ia membahayakanmu
apabila kau selamanya merasa selamat

Enche
22 November 2008
8.45am

Puisi ini saya tujukan khas buat anak ikan saya yang berada di dalam pasu di tepi Balkoni, Sri Kayangan, Ukay Perdana. Semoga anak ikanku merasa dirinya disayangi oleh daku.

21 November, 2008

Blog Kawan-kawan

Dah lama tak jengah ke Blog Shida sekarang sudah berwajah baru cantik. Ada banyak post baru. Macam tu lah baru seronok nak jengah.Teruskan perjuangan yang belum selesai. Beberapa minggu sudah Shidah telefon aku marah-marah sebab puji Boss dia dalam blog aku. Dia kata Boss dia pantang kena puji nanti berminggu-minggu tak habis modal dia. Biarkanlah Shidah orang jarang kena puji dia jadi gitu lah. Tapi dia memang nampak anggun ape?

Shidah kau tak nak ke nampak anggun macam tu? Tapi kau memang dah pakai macam tu. Aku rasa kau kena jaga makan lah. Takpun kau masuk kelas aerobik. Heheh. Untunglah Encik Khair dah baca blog dia. Aku ni dah lama nak kan addressnya tak dapat-dapat. Ada lagi member kita yang bina blog. Tapi belum bersedia nak uar-uarkan. Aku akan bantu dia jadi blogger yang berjaya.
Shidah juga dah pandai marah aku sebab nyanyi lagu Indonesia dalam Youtube. Memang semua lagu Indonesia. Nak buat macam mana kebetulan je hari tu. Lagipun sekarang ni dok gila tengok sinetron Olivia tu yang dok influence tu. Takpe nanti lain kali kita masuk local punya lak sama puisi-puisi enche. Pasti peminat puisi kat Indonesia suka kerana so far takde lagi upload puisi dalam Youtube.

Blog yang sekian lama mati juga kita telah hidup kembali. Kali ini dengan wajah yang lebih segar. Empunya nya inilah yang merangsang kelahiran blog enche's tapi nampaknya terhenti setengah jalan. Tapi takpe sekali bernafas teruslah bernafas. Anda yang cenderung dan menitik berat soal kecantikan dan kesihatan lawatilah blog ini Nazri hpa.

Dah tengok wajah baru blog ini teringin pulak nak lawakan wajah blog enche's. Tetapi biarlah sempena tahun baru nanti supaya ia nampak lebih bersemangat!

Blog Kawan karib Jefbuj bula menampilkan cerita Imam Samudra yang telah kembali ke rahmatullah. Menarik ceritanya. Klik lah pada namanya untuk mengikuti ceritanya.

20 November, 2008

Hari-hari Terakhir Seorang Man





Bertemu dan berpisah sudah menjadi resam dunia. Kerana tiap sesuatu ada pasangannya seperti panjang-pendek, suka-duka, hitam-putih, tinggi-rendah, jahat-baik, zalim-adil, gemuk-kurus, hodoh-cantik, atas-bawah, lelaki-perempuan dan jika saya mahu menyenarainya nescaya satu post ini pun tidak akan mencukupi.

Sup Pak Hussin dah lama jadi cerita kami yang membuatkan Man 'giler' dan hari-hari tanya bila mahu ke sana. Kami lak kerja lebih dari Pak Menteri sibuk memanjang sampai balik pun selalu mengigau 'belek-belek buku'. Ketika Man tengah 'giler' dengan sup yang tak pernah dia rasa, waktu itu selalu hujan jadi pelan nak ke sana selalu tergendala.

Akhirnya tiba Hari Hari Terakhirnya dengan kami maka dengan rasa sebak membuak-buak rancangan itu dilaksanakan juga. Post ini bukan bertujuan untuk membuatkan Man sedih. Life must go on.

Bangkitlah, rezeki ada di mana-mana dan kita tetap bersaudara. Helo lah bila rindu atau klik saja enche's blog.

Semoga kamu akan melalui hidup yang lebih cemerlang dari kami.
Amin



Kongsi Emel - Surat dari Iblis

Saya menerima surat ini dari teman(tapi teman saya itu bukanlah Iblis), sudah lama berada di dalam kotak emel saya namun soal lama atau baru itu sama sekali tidak penting bagi saya kerana jika ia lama tetapi jika kita tidak pernah mendapat apa-apa darinya ia sama seperti yang baru tetapi anda juga tidak membacanya!

Surat Dari Iblis
Surat ini akan membuat anda benar-benar berfikir. Sebenarnya surat ini hampir membuatku gila saat aku membacanya, tapi aku harus forwardnya kerna catatan kecil dibawahnya

SURAT DARI SETAN UNTUK MU

Aku melihatmu kemarin, saat engkau memulai aktiviti harianmu. Kau bangun tanpa sujud mengerjakan subuhmu Bahkan kemudian, kau juga tidak mengucapkan "Bismillah" sebelum memulai santapanmu, juga tidak sempat mengerjakan shalat Isha sebelum berangkat ketempat tidurmu Kau benar2 orang yang bersyukur, Aku menyukainya Aku tak dapat mengungkapkan betapa senangnya aku melihatmu tidak merubah cara hidupmu.

Hai Bodoh, Kamu millikku. Ingat, kau dan aku sudah bertahun-tahun bersama, dan aku masih belum bisa benar2 mencintaimu . Malah aku masih membencimu, karena aku benci Allah. Aku hanya menggunakanmu untuk membalas dendamku kepada Allah. Dia sudah mencampakkan aku dari surga, dan aku akan tetap memanfaatkanmu sepanjang masa untuk mebalaskannya

Kau lihat, ALLAH MENYAYANGIMU dan dia masih memiliki rencana-rencana untukmu dihari depan. Tapi kau sudah menyerahkan hidupmu padaku, dan aku akan membuat kehidupanmu seperti neraka. Sehingga kita bisa bersama dua kali dan ini akan menyakiti hati ALLAH Aku benar-benar berterimakasih padamu, karena aku sudah menunjukkan kepada NYA siapa yang menjadi pengatur dalam hidupmu dalam masa2 yang kita jalani Kita nonton film 'porno' bersama, memaki orang, mencuri, berbohong, munafik, makan sekenyang-kenyangya, bergosip, manghakimi orang, menghujam orang dari belakang, tidak hormat pada orang tua , Tidak menghargai Masjid, berperilaku buruk. TENTUNYA kau tak ingin meninggalkan ini begitu saja.

Ayuhlah, Hai Bodoh, kita terbakar bersama, selamanya. Aku masih memiliki rencana2 hangat untuk kita. Ini hanya merupakan surat penghargaanku untuk mu. Aku ingin mengucapkan 'TERIMAKASIH' kerana sudah mengizinkanku memanfaatkan hampir semua masa hidupmu. Kamu memang sangat mudah dibodohi, aku menertawakanmu. Saat kau tergoda berbuat dosa kamu menghadiahkan tawa. Dosa sudah mulai mewarnai hidupmu. Kamu sudah 20 tahun lebih tua, dan sekarang aku perlu darah muda. Jadi, pergi dan lanjutkanlah mengajarkan orang-orang muda bagaimana berbuat dosa. Yang perlu kau lakukan adalah merokok, mabuk-mabukan, berbohong, berjudi, bergosip, dan hiduplah se-egois mungkin. Lakukan semua ini didepan anak-anak dan mereka akan menirunya. Begitulah anak-anak .

Baiklah, aku persilakan kau bergerak sekarang. Aku akan kembali beberapa detik lagi untuk menggoda mu lagi. Jika kau cukup cerdas, kau akan lari sembunyi, dan bertaubat atas dosa-dosamu. Dan hidup untuk Allah dengan sisa umurmu yang tinggal sedikit. Memperingati orang bukan tabiatku, tapi diusiamu sekarang dan tetap melakukan dosa, sepertinya memang agak aneh. Jangan salah sangka, aku masih tetap membencimu. Hanya saja kau harus menjadi orang tolol yang lebih baik di mata ALLAH.

Catatan : Jika kau benar2 menyayangiku , kau tak akan memberi surat ini dengan siapapun.

Terima Kasih Norman Nafiah

Laporan Sukan oleh Ahmad Shuami

Lama tak dengar cerita sukan dari Shuami lalu aku menyuruh dia buat sikit laporan di sini. Inilah catatannya.

Salam.
Warm greetings from the Malaysian National Institute of Translation!

Ni update aktiviti sukan MESCA (bolasepak).

Latihan dan pemilihan pemain utk Karnival MSKPPM di Pulau Pinang dah bermula (tarikh tournament belum dapat dipastikan. Kemungkinan awal atau hujung Disember 2008).
Friendly matches mula 8hb dan 11hb November tempohari tapi batal sebab hujan. Latihan mula 14hb November. Pastu 18hb dan 19hb nih (itupun kalau x ujan) kat astroturf Bkt. Jalil jam 5.15 ptg.
Personel dr. ITNM yang terlibat ialah Nasharudin, Mazlie dan saya (itupun kalau dpt pelepasan, yg biasanya dpt coz bosses smua understanding…up skeeett)
Utk pengetahuan, wakil ITNM sentiasa di”rayu” utk turun bermula thn lepas setelah menggegarkan karnival MESCA dan menghilangkan badi “pasukan belasahan”.
Tahun ni sasaran agak tinggi di tournament MSKPPM coz last year kalah jumlah jaringan sahaja. Lepas setahun bersama, persefahaman dan ‘teamwork’ berada pada tahap yg agak memuaskan Cuma nak kena ‘polish’ sikit especially utk ‘old timer’ cam saya. Yg lelain tu, ramai pemuda2 harapan bangsa lagi.

Sekian, terima kasih.

19 November, 2008

Senyum - Mak kita bela Dolphine lah

Seorang anak kecil memang ikhlas kata-katanya. Dan kita kadang-kadang boleh tertawa kerana keikhlasan itu. Suatu waktu aku sangat suka membela ikan hiasan sehingga aku mempengaruhi kawan-kawan di pejabat membela ikan di dalam balang kecil di pejabat. Keseronokkan itu tidakku sangka pula hingga kawan yang sorang ini membela ikan di rumahnya pula.

Dia mempunyai seorang anak kecil yang sangat suka bermain dengan anak-anak ikan ini (bukan anak ikan ya). Sayangnya hayat anak-anak ikan itu tidak panjang. Tidak panjang atau didera hingga mati aku tak tahu. Selalu sahaja mati anak-anak ikannya, sehingga si anak berasa sedih lalu berkata kepada emaknya yang juga kawan aku.

"Mak, Amir rasa kita bela Dolphine lagi baik Mak, lambat mati"

Si Ibu tersenyum sambil mengeleng-ngeleng kepala geli hati.

"Dolphine tu pun lebih besar dari akuarium ni Nak oi" kata kawanku.

Dolphine - ikan lumba

Hai Apa Khabar - Selamat Berkongsi Rasa!

Angka pada statcounter itu sudah menjejak ke 9,000 pada minggu ini. Bermakna itulah jumlah pengunjung yang hadir ke blog ini. Saya sentiasa memantau nombor dan topiknya setiap hari untuk melihat kecenderungan mereka ke sini mencari apa. Setiap hari pengunjungnya lebih dari 150 dan mencapai 200 pengunjung.

Bagi blogger yang baru belajar menjadi blogger saya dan rakan-rakan yang baru sering bertukar-tukar pengalaman mengenai dunia blog yang baru dan menyeronok ini. Satu hari tidak cukup untuk menyelami apa yang ditulis dalam blog-blog yang ada. Ia ibarat menyelami fikiran kerana blogger menyatakan apa yang ada di dalam fikirannya. Membaca blog samalah seperti membaca fikiran pemilik blog. Adakah benar begitu?

Pada peringkat awal memang ada rasa malu kerana saya merasakan orang akan mengetahui apa yang saya fikirkan tetapi apa yang lebih baik ialah saya dapat berkongsi pengalaman dan ilmu yang ada dengan pengunjung. Tidak rugi mencurahkan apa yang kita tahu kerana berkongsi ilmu itu adalah perbuatan yang mulia. Ilmu dapat dipanjangkan dan selama itu kita mendapat pahala kerananya.

Saya pernah tersenyum (malah tergelak) bila rakan yang membina blog menceritakan bahawa dia terasa sangat malu apabila suaminya membaca blognya. Lalu Sang Suami bertanya untuk apa dia membuat blog kalau tidak mahu ia dibaca orang, lebih baik tulis sahaja dalam diari. Walaupun menyedari kebenaran itu sampai sekarang blog yang 'baru' dibina itu masih tetap kosong kerana dia masih mahu menjaga 'kesucian' blognya. Haha. Maaf ya teman. Ayuh marilah kita berkongsi rasa tak rugi. Alah bisa tegal biasa. Ular menyusur akar takkan hilang bisanya.

Berbalik kepada soal nombor pada statcounter itu ia bukan lah bertujuan untuk saya menarik minat pengunjung hadir dan menjadi pengunjung yang ke 10,000. Mereka tetap akan hadir ke sini jika tiada tawaran dari sayapun. Tetapi itulah cara saya mahu berinteraksi dengan pengunjungi yang datang ke blog ini. Kerana ramai yang hadir lebih suka membaca dan tidak mahu 'berbicara'. Komunikasi dua hala itu sebenarnya lebih menyeronokkan. Mungkin selepas ini saya sudah tidak mahu lagi menjadi hamba kepada nombor-nombor itu.

Saya sebenarnya cemburu dengan blogger-blogger senior dan rakan saya sinaganaga yang pernah tercatat sebagai blog 70 paling yang popular tahun lepas(2007). Tidak banyak artikel yang dipost tetapi mendapat banyak respon yang banyak untuk setiap post. Saya lihat itulah yang diamalkan oleh kebanyakan blogger atau pemblog. Tetapi mungkin tujuannya membina blog berbeza dengan tujuan saya untuk memberitahu dan bercerita.

Boleh saya katakan dari mesin feedjit yang diletakkan itu memberitahu saya bahawa sebahagian yang masuk ke sini kerana mereka memang berniat untuk masuk kes sini dan sebahagian lagi kerana carian. Sesuatu yang sangat menyeronokkan saya ialah pada anggapan saya sebelum ini masyarakat sudah tidak berminat dengan pantun tetapi anggapan itu meleset.

Setiap hari ada sahaja carian terhadap pantun direkodkan. Dan yang mengejutkan saya bahawa carian itu datangnya dari luar Malaysia. Dan saya juga mengetahui bahawa pantun juga wujud dan popular di Indonesia. Tetapi saya tidak pernah melihat orang-orang Indonesia berpantun dalam sinetron dan filem mereka sejak dari dahulu. Saya juga tahu orang Indonesia sangat cinta kepada puisi berdasarkan carian mereka.

Kesempatan ini saya ingin mengucapkan apa khabar kepada pengunjung setia blog enche's dari Santa Clara, California yang saban minggu mengunjungi blog ini untuk post Indahnya Pantun, begitu juga pengunjung dari Indonesia dan Malaysia. Insya Allah saya bukannya pakar pantun tetapi saya peminat pantun, akan menampilkan pantun-pantun baru setiap minggu untuk dikongsi bersama anda. Tidak mustahil kita juga boleh berbalas pantun jika anda sudi.

Melalui blog ini juga saya diberitahu mereka yang pernah muncul di sini dapat bertemu semula dengan rakan-rakan lama mereka apabila membuat carian secara tidak sengaja. Saya juga dihubungi rakan lama hanya kerana blog enche's. Saya mendapat kenalan baru yang tidak pernah saya jangkakan dan saya dapat merasakan dunia saya mula berubah biarpun saya lebih kerap dilihat berada di hadapan komputer kerana mengemaskini blog setiap hari. Tapi saya rasa sangat gembira dapat melakukan semua itu.

Akhir kata terima kasih kerana sudi menjengah ke sini dan selamat berkongsi rasa.

18 November, 2008

Ciki - Ahmad Shariffudin Idris


Ciki yang sorang ni memang orang di sini (ITNM) kenal dia. Cuba panggil dia Arif mesti dia toleh. Tapi bagi yang belum kenal jom baca ramai-ramai.

Nama:
Ahmad Shariffuddin Idris
Tarikh lahir: 6 Julai 1985
Tempat Dilahirkan: Atas katil - HKL

Pendidikan:
Sek Ren @ Sek Men La Salle Sentul – ITI ( Industrial Tranning Institute )

Adik beradik? Anak ke berapa?
4 orang jewh – anak bongsu lewh

Makanan & Minuman kegemaran:
Ala yang boleh makan – kayu dengan batu jewh tolak…hehehehe

Suka warna apa?
:biru kot… Kau pun tak pasti kaler ape kau suke?heh

Suka buat apa waktu lapang?
suke tido sbb hilang stress skit

Sekarang buat apa?
: kerja..

Pengajian dalam bidang apa?
bidang komputer – Maintenance Computer – futher study amik degree Information Technology gak..

Seronok dengan kerja?
Serononk gak…tp kekadang busn skit…

Cita-cita anda sebenarnya?
Nak jadi bisnesman kot..insya-allah…

Apa yang paling tak suka dan apa yang paling suka?
Paling suker orang yang faham aku dan paling x suker org yang suker memerintah

Apa yang belum dicapai dalam hidup?
Banyak sgt...x tahu nak tulis yang mane 1...kuikuikukikuki...

Jika anda kaya apa yang anda ingin lakukan:
Nak bawak mak bapak pegi haji...da tentu ar aku pon dapat pegi sekali....huhuuhhuhuhu

Prinsip hidup anda?
prinsip hidup....hrm...x suker org lain pijak kepale aku kot....

Tempat yang ingin anda lawati dan mengapa
: 7 wonders in the world

Boleh beri emel kalau ada orang nak berkenalan?

silencer_mets@yahoo.com
....tq........

*jangan gelak gambar niewh..amik mase lunch dgn abg mie and shah..
Enche - Okey la tuh encem dah!:)

PANORAMA Tahniah - Nor Azanizan Anawar


'Jangan lupa tengok panorama malam ini pukul 10.00 malam RTM1. Segmen Saya yang pertama sharp pukul 10.00 malam.'

Begitulah SMS yang aku dapat jam 8.43 malam. Aku tidak membalasnya kerana terlalu penat dan ingin melelapkan mata sebentar dan amat berharap akan sedar sebelum jam 10.00 malam.

Dan memang seperti yang aku doakan aku tersedar 5 minit sebelum waktunya. Terus aku menekan punat TV yang dah berusia lebih 10 tahun (tetapi masih okey macam aku tu) sambil mengadap komputer untuk mengemaskini blog dan meneruskan Novel Belum Berwajah ku.

PANORAMA itulah nama rancangannya dan aku menjeling sekali sekala ketika rancangan itu bermula sambil meneruskan post Happy Birthday to You.

Wajah yang sudah biasa dengan mataku itu keluar di kaca tv. Mengacara satu segmen yang diberi nama Nasi Ambang Masih Releven. Penggambaran dilakukan di tanah Felda Anggerik Jengka satu di Pahang. Itulah penampilannya yang pertama di RTM. Ermm.. okey juga kawanku ini bila tengok kat TV- cuma kena diet sket kalau mahu menyerlah penampilannya...wah tak lama lagi popularlah kau ya bisik hatiku.

Nizan itulah panggilan biasa aku terhadapnya. Syabas dan sekalung tahniah. Kau memang berbakat. Ada peluang untuk pergi lebih jauh lagi. Cuma perlukan kesungguhan dan ketabahan. Aku sentiasa doakan untuk kejayaan teman-teman.


Selamat Maju Jaya.


Pist.. bila nak nyanyi sama ni?

17 November, 2008

Happy Birthday to You!



Lampu pejabat di tingkat satu Bahagian Terjemahan petang tadi tiba-tiba padam. Semua pekerja tenang seperti sudah menjangkakan itu bukan kerana bekalan elektrik terputus. Kalau betul-betul terputus sudah pasti komputer juga turut padam.

Tiba-tiba Zainora membawa Kek yang dinyalakan lilin ke bilik Boss nya dan yang lain-lain menunggu untuk mensumbangkan lagu Hari jadi itu. Surprise la konon. Tetapi memang dia orang lebih surprise kerana Boss mereka berpuasa! Terima kasih juga kepada penyumbang-penyumbang lagu Hari jadi. Jangan marah ye kekawan. Gurau jek!

Selamat Hari Jadi Puan Siti Rafeah Pengurus Bahagian Terjemahan. (Lupa lak nak tanya yang ke berapa..heheh- Aku agak 7 tahun sebab lilin ada 7 je).

Jom Baca Buku - Hawa:Literarische Stimmen


Pelancaran buku ini telah di adakan di Frankfurt semasa Pesta Buku Frankfurt (Jerman) terbitan bersama ITNM dan Horlemann. Sebuah buku terjemahan dari Bahasa Melayu ke Bahasa Jerman.

Hawa: An Anthology of Short Stories by women
Hawa: Literarische Stimmen

This anthology showcases the development of Malaysian women writers from the 1950s to the present. Hawa captures the essence of being Malaysian with themes including love, marriage, religion, the economy and society at large, strengthening the voice of women into the development of the Malay language and literature in this region.
Hawa: An Anthology of Short Stories by women
Hawa: Literarische Stimmen
ISBN: 987-389502-267-8
Year of Publication : 2008

16 November, 2008

Apa Khabar - Rokiah Yaacob

Salam bahagia. Lama juga nak mencari mangsa mengisi ruangan ini. Bukan apa ada yang segan dan ada juga yang tak dapat kiriman emel. Jadi terpaksalah bersabar. InsyaAllah saya tidak akan berputus asa dan terima kawan-kawan yang bekerjasama mendapatkan bekas-bekas staf.

Apa khabar?
Alhamdulillah, baik.

Nama: Rokiah Yaacob. Nama glamour I, Rocs…

Kerja sekarang?
Businesswomen /Pengarah Syarikat
Nama Syarikat:-
1. Alam Sensasi Sensasi Holdings Sdn Bhd
2. Wider Wide Corporation Sdn Bhd
3. MBS Enterprise (M) Sdn Bhd

Adakah kerja sekarang adakah jauh beza dengan kerja di ITNM?
Ya, sangat jauh berbeza. Dulu saya bekerja mengikut waktu pejabat, sekarang ni tak kira siang, malam dan cuti umum walaupun hari raya, saya perlu memastikan perniagaan berjalan lancar. Dan yang syoknya, dapat selalu berjalan keluar negara…. Persamaannya dengan kerja yang dahulu ialah interaksi dengan orang ramai dan sekarang masih lagi begitu.. Oleh kerana ‘flexible hours’ kini saya juga dapat membuat sedikit kerja-kerja sukarela seperti menjadi sukarelawan untuk Hospis Malaysia..

Apa kerja ketika itu kenapa berhenti?
I tak tahu nak panggil kerja sebagai apa.. semasa di Menara Pengkalen, mula-mula I masuk, I ditempatkan di bahagian Sumber manusia di bawah seliaan Pn Adi. Tugas I ialah mengumpul data dan mendaftar semua Penterjemah Sambilan untuk kegunaan para penterjemah yang ada.
Tak lama selepas tu, kena tukar ke Bahagian Penerbitan di bawah seliaan Encik Mohd Zali Shaari dan selalu berurusan dengan overseas Publisher untuk dapatkan copyright buku-buku yang hendak diterjemahkan oleh ITNM. Selain dari tu , I kena jadi ‘Secretary’ Encik Zali. I happy juga buat kerja tu sebab I dapat banyak baca buku-buku baru yang orang lain belum dapat lagi. Bila ITNM pindah Wangsa maju, I kerja di bahagian Sumber Manusia dengan Atie dan Bakri..
I berhenti kerja sebab masalah kesihatan dan keluarga sebelah husband pun ajak pindah Kota Kinabalu untuk mencuba nasib dalam bidang perniagaan

Tinggal di mana sekarang?
Sekarang ni kami sekeluarga menetap di Kota Kinabalu, Sabah. Entahlah tak pasti lagi sama ada kami akan tinggal semula di semenanjung atau tidak. Kalau sesiapa kawan2 yang datang KK pls give me a call ya..

Anak berapa orang?
3 orang. Dua perempuan dan seorang lelaki berumur 15, 13 dan 10 tahun.

Dulu masa kerja di ITNM siapa pengarah urusan?
Prof Dr Zaki dan Datuk Mahpor Baba

Tarikh mula masuk dan berhenti berkhidmat dengan ITNM?
Ala..tak ingatlah Che Lah. Maybe suruh Atie tengok file… tapi yang ingat, I kerja tak berapa lama kat sana. Kalau kerja pun, asyik MC aje…almaklumlah tak sihat masa tu.

Siapa yang masih anda hubungi di sini?
Che Lah, Atie, Siti Rafiah, Fauziah & Razin..Terima kasih sebab masih sudi mengingati saya yang jauh..

Apa kenangan yang anda tak boleh lupakan sewaktu kerja di ITNM?
Kena marah dengan Encik Razak…(Atie tahu kes ni!) dan akan membencinya sampai bila-bila.. Rasa bertuah kerana dapat mengenali rakan di ITNM seperti Fauziah dan Kak Yati yang tiada duanya…

Apa nasihat anda kepada yang masih ada?
Selamat berkhidmat dengan hati yang ikhlas dan terus memajukan ITNM

Ada yang anda ingin kongsi bersama dengan kita?
Yang saya ingat dan kenang, ITNM mengajar saya mengenali sikap sebenar rakan semasa menangis dan tertawa …

Okay siapa yang anda teringin nak jumpa(tak kira siapapun) dan apa sebabnya
Fauziah dan Kak Yati (Penterjemah) sebab saya rindukan mereka..

Apa yang anda simpan sampai sekarang?
Of course kenangan manis dan pahit semasa di ITNM

Boleh beri emel address untuk kawan2 terus menghubungi anda?
Boleh bah.. semuanya dialu-alukan.

Email : rocs@streamyx.com


Indahnya Pantun - Contoh Berbalas Pantun

Salam Bahagia. Seperti yang dijanjikan saya akan menampilkan sebahagian dari contoh-contoh berbalas pantun yang dipetik dari pertandingan berbalas pantun yang pernah di sertai dahulu. Walau bagaimanapun ada pantun jawapan yang disiarkan di sini telah melalui proses penyempurnaan kerana jawapan yang diutarakan sewaktu pertandingan kurang tepat. Saya akan menyorot kembali post ini dan menyertakan pantun jawapan sebenar sebagai perbandingan. Silalah semak kembali post ini dalam waktu yang terdekat.


Membawa beras ke Inderagiri
Pucuk paku di dalam raga
Kenapa keras jariku ini
Ikan dilukis menjadi naga?

Kelapa bali kelapa puan
Ditawan orang di dalam kebun
Kalau nak lembutkan jarimu puan
Rendamlah di dalam airnya sabun

Bunga Melati indahnya rupa
Sayang dicampak di tepi kali
Buah hati sudahku jumpa
Sayang ditembak SiBentung Kali?

Tok Guru mengayuh basikal
Laju menuju ke rumah Pak Pandir
Janganlah ragu janganlah kesal
Bukankah itu suratan takdir

Anak Merbah mati di lapah
Tertelan selasih di atas para
Bertemu sudah bicara sudah
Kenapa masih gundah gulana?

Burung puyuh terbang rendah
Mencari makan dengan pantas
Hatiku resah lagi gulandah
Kerana kasihku tidak berbalas

Bacang masak bersama manggis
Dalam guri orang membawa
Bulan teresak matahari menangis
Mengapa pula bintang tertawa?

Bacang masak bersama manggis
Dibawa orang bersama pulut
Bulan teresak matahari menangis
bintang tertawa si bumi terkentut

Buah belimbing dahannya sekah
Mari diatur di dalam pinggan
Sedang bersanding di sengat lebah
Apa tindakan puan lakukan?

Kalau tuan pergi ke Mekah
Jangan lupa membawa bekalan
Sedang bersanding disengat lebah
Kusuruh suami tolong ciumkan

Anak Cina di Kampung Lembah
Meraut selasih ditepi paya
Tidur lena makan bertambah
Mengapa masih tidak bermaya?

Meraut selasih ditepi paya
Paya penuh si pohon semalu
Jika mahu badan bermaya
Makan cukup senamlah selalu.

Klik di sini untuk semua post yang lepas. Sehingga jumpa lagi untuk contoh yang lain pula

15 November, 2008

Puisi - Kembara (Kuala Lumpur- Kelantan)

Hari ini saya ingin tampilkan keinginan yang telah lama terpendam dalam hati iaitu menyiarkan sebuah Puisi dari teman lama dari Indonesia yang pernah berkhidmat dengan ITNM sebagai Penterjemah Bahasa Arab selama 2 tahun dan sekarang telah kembali ke negara asalnya. Pak Chiar Hijazi jikalau membaca puisi ini jangan lupa kami ya. Saya mendapat koleksi puisi ini dari Puan Jurina dan saya kira semuanya teramat indah sebagaimana indahnya persahabatan yang terjalin di antara kita. Saya tidak bisa melupakan kenakalan kamu lantaran sifat kamu yang lurus. Saya orangnya yang cukup suka bergurau dengan kamu sehingga kamu kadang-kadang terpedaya dengan gurauan saya. Mohon maaf semuanya yang berlalu. Jika ketemu carian ini di internet dan membaca coretan ini jangan lupa hubungi saya dan teman-teman yang masih merindui kamu. Assalamuaaikum.




Kembara (Kuala Lumpur- Kelantan)

Seorang gadis sunti
mengintai derap langkahku
dari balik jendela fajar dan aku tahu itu
lalu aku sepintas pun menoleh
padanya kulihat;
wajah polos tak berbedak
namun nampak rupawan binar mata sebening embun
indah bertatahkan bulu lentik
di bawah lebat sederet alis hitam
hidung bangir rada mancung
dengan tahi lalat coklat pekat
di belahan kanan dagu melekat
bibir merah merekah
tereka anggun di antara lesung pipi
walau tak terpoles gincu
kulit putih bersih berseri
agak kemerah-merahan
rambut tiada tampak terurai
terbungkus jilbab berwarna hijau
tapi aku yakin meneka
ia panjang dan ikal mayang
Bagiku: Parasnya teramat menawan

Sejenak aku terpaku
lidahku kelu
berdiri tegak kaku
tak bisa berbuat sesuatu
kuurungkan niat 'tuk menghampiri
menyapa dan berkenalan dengannya
namun naluriku tiada tertahan
ingin mengetahui namanya
kufikir buatku itu lebih dari cukup
untuk mengenangnya selama hidup;
"Siapa nama gadis itu?"
tanyaku penuh debar
kepada kawan karib seperjalananku 1
dengan suara datar tapi jelas
dalam bisik ia seraya menjawab:
"Cik Siti Wan Kembang"2

Tiba-tiba darahku bergelora
jantungku kencang berdenyut
dadaku panas berkecamuk
nyawaku seketika tak bernafas
menahan rasa takjub dan kagum
yang selama ini tiada pernah kurasakan
hanya karena seraut rupa
hanya karena sebuah nama:
"Ah cantik nian gadis rupawan,
Maha Suci Tuhan,
tiada sia-sia ia Engkau ciptakan"
ukir bibirku
sepanjang kembara
di utara Semenanjung 3

1-Abdullah Abdul Kadir
2-Nama lain untuk Negeri Kelantan Darul Naim
3-Semenanjung Malaysia.

Kota Bharu- Kelantan 27/4-96


Pak Chiar menghasilkan puisi ini ketika mengikut saya pulang ke Kelantan berhari raya. Teringin sangat dia berjumpa dengan Tuan Guru Nik Aziz. Akhirnya hasratnya kesampaian apabila saya membawanya ke rumah Tuan Guru yang ketika itu sibuk melapah daging korban di rumahnya.

13 November, 2008

Kongsi Emel - Berkat Rezeki Kerana Sedekah

Kekayaan tidak membawa erti tanpa ada keberkatan. Dengan adanya keberkatan, harta/rezeki yang sedikit akan dirasakan seolah-olah banyak dan mencukupi. Sebaliknya tanpa keberkatan akan dirasakan sempit dan susah meskipun banyak harta.

Dalam kisah Nabi, ada diceritakan Nabi Ayub ketika sedang mandi tiba-tiba Allah datangkan seekor belalang emas dan hinggap di lengannya. Baginda menepis-nepis dengan bajunya. Lantas Allah berfirman 'Bukankah Aku lakukan begitu supaya kamu menjadi lebih kaya?' Nabi Ayub mejawab 'Ya benar, demi keagunganMu apalah makna kekayaan tanpa keberkatanMu'. Kisah ini menegaskan betapa pentingnya keberkatan dalam rezeki yang dikurniakan oleh Allah.

Cara untuk mendapatkan keberkatan daripada Allah.
1. Bersyukur atas apa yang diberikan oleh Allah.
2. Belanjakan harta pada jalan yang diredhai oleh Allah.
3. Berusaha untuk mendapatkan rezeki yang halal miskin dan anak yatim.
5. Bersedekah kepada anak yatim/miskin kalau boleh setiap hari. (cari anak-anak yatim
untuk diberikan). Insyallah akan diganti oleh Allah tanpa kita sedari.
6. Ikhlaskan pemberian/sedekah hanya kepada Allah bukan mengharapkan pujian dan sebagainya. (Pemberian tangan kanan tanpa diketahui tangan kiri). Sedekah mulakan dengan keluarga sendiri dahulu selepas itu barulah kepada jiran dan orang-orang yang lebih jauh. Jangan anggap pemberian itu hak kita sebenarnya dalam harta kita ada hak mereka.
7. Hulurkan pemberian sunat secara rahsia - tetapi pemberian wajib (zakat) perlu diberi secara terangan sebagai menegakkan syiar Islam.
8. Konsep sedekah : berikan sesuatu yang kita sayangi. Ini jelas dalam ayat Quran Ali Imran ayat 92
9. Cari harta dunia untuk dijadikan bekalan akhirat. (Dunia untuk akhirat - bukan dunia untuk dunia)
10. Amalan yang diberkati ialah hasil peluh sendiri dan juga melalui jualbeli (perniagaan). Menurut Nabi 9/10 (90%) daripada sumber rezeki ialah berpunca daripada perniagaan. Makan gaji mungkin 1/10 sahaja (10%). Nabi Muhammad sendiri sebelum diutus menjadi rasul adalah seorang ahli perniagaan yang jujur, cekap dan amanah. Peniaga yang amanah akan dibangkitkan bersama para nabi dan rasul di akhirat kelak. Perniagaan merupakan amalan fardu kifayah. Barang makanan orang Islam sepatutnya dikeluarkan sendiri oleh orang Islam. Kalau tidak ada menjalankan aktiviti ini, seluruh umat Islam berdosa.
11. Hulurkan bantuan kepada janda yang ketiadaan suami. Dalam satu hadith, Nabi menerangkan setiap awal pagi, semasa terbit matahari ada dua malaikat menyeru kepada manusia di bumi. Yang satu menyeru 'Ya Tuhanku, kurniakanlah ganti kepada orang yang membelanjakan hartanya kerana Allah. Yang satu lagi menyeru 'Musnahkanlah orang yang menahan hartanya (lokek)' Orang yang bakhil tidak manfaatkan hartanya untuk dunia dan akhiratnya. Menginfaqkan (Belanjakan) harta adalah berkat, sebaliknya menahannya adalah celaka. Dalam hadith lain, nabi bersabda takutilah api neraka walaupun dengan sebelah biji tamar. Dan sabdanya lagi Sedekah itu penghapus dosa sebagaimana air memadam api.

Sedekah walaupun kecil tetapi amat berharga di sisi Allah. Dan digalakkan memberi sedekah pada awal pagi. Sekiranya dapat diamalkan perkara-perkara di atas, insyallah rezeki yang dikurniakan oleh Allah akan kekal walaupun telah digunakan. Allah akan membalas atau menggantikan apa yang telah dibelanjakan. Amalkan ilmu yang ada, nanti Allah akan menambahkan ilmu lagi. Begitu juga harta - belanjakan harta yang ada, Allah akan tambahkan lagi dari sumber yang kita tidak ketahui.

Terima Kasih Norman Nafiah

Senyum - Aku belanja kau

Setelah habis menikmati juadah makan malam di kedai Mamak itu aku dan rakan-rakanku ingin beredar. Kami melambai tangan pada macha yang duduk standby 24 jam untuk melayan pelanggan.

Biasalah bila makan ramai-ramai ni saat yang indah ialah masing-masing berebut-berebut nak bayar. Nak belanja la konon.

Macha datang mengira dengan mulut kumat-kamit tapi suaranya tak kedengaran. Saat itu rakan semeja yang tak sabar-sabar hendak membelanja aku sudah mengeluarkan wang dan mengangkatnya di udara.

Aku senyum dan senyum aku dah bertukar menjadi sengih lepas tu aku tergelak sorang-sorang. Rakanku menjadi hairan dengan kelakuan aku.

"Kenapa kau?" dia bertanya.
"Kita makan punya banyak kau keluarkan duit RM1 nak bayar..kau ingat ni zaman jepun ke?" kataku menahan gelak.
"Oh yeke..aku ingat not RM50" diapun tergelak.

Rupanya rakan ku tidak perasan dia telah mencapai not RM1 yang saiz dan warnanya hampir sama dengan not RM50.Aku lihat macha itu pun senyum, ada kebangkalian diapun tidak faham dengan apa yang kami borakkan!

12 November, 2008

ROMLAH - SiNaganaga and Sindiket Soljah


Sinaganaga. Biasakah mendengar namanya? Seperti nagakah wajahnya. Tidak. Kacak kata Marsli N.O. Kawan lama (DBP sekarang Dewama) yang aku kenal masa mula datang dan kerja di Kuala Lumpur. Kreatif dan banyak idea. Ramahnya masih seperti dahulu.

Pertengahan tahun dulu aku menghubunginya kerana baru membina blog ingin berkongsi pengalaman. Walaupun sibuk betah dia melayan aku dan aku tidak tahu waktu bila dia benar-benar sibuk.

Lalu dia mempelawa aku membaca sajak di rumah pena di malam MASKARA. Itulah setelah sekian lama tidak membaca sajak -3 tahun selepas 2005 di tempat yang sama. Selebihnya di majlis-majlis di pejabat untuk Jamuan perpisahan dan juga di bilik mandiku.

Dua hari lepas aku menghubunginya ingin bertanyakan khabarnya. Dia sedang menghadiri bengkel Ilustrasi tapi masih mahu menerima panggilanku. Lalu bercerita tentang kelahiran Antologi cerpen dia bersama Sindiket Soljah yang memang aktif untuk aktiviti altenatif sastera di rumah PENA.

Sambil berkata..."belilah satu ROMLAH tu" aku mengiyakan sahaja kerana aku tidak tahu bila lagi dapat jumpa dia.

Tolong promote tu bolehlah tapi apa aku nak tulis- aku tanya dia. Kau tulis

Dari Kami lelaki yang sering dihubungi wanita untuk bercakap tentang lelaki lain!

Wah mangsakah kamu Sinaga kepada insan yang bernama wanita?
Anda yang berminat dengan Antologi tersebut boleh lawati blog Sinaganaga atau Sindiket Soljah untuk membuat pesanan. Cepat nanti naskhah tu habis.
Nantilah pula kemunculan novel dari Enche's ya...Sinaganaga dan Sindiket Soljah tolong promote leh tak?

Di tahan Polis kerana Gelak Seorang Diri dalam kereta

Geli hati juga mendengar celoteh di radio Sinar dalam segmen Pagi di Sinar. Seorang pemanggil memberitahu Kak Engku dan Abang Jem dia di tahan oleh Polis kerana gelak seorang diri. Pemanggil itu seorang wanita lalu bertanya.

"Ada apa Datuk?"
"Awak melakukan kesalahan kerana tak pakai handfree.." kata Polis itu.
Lalu dia berkata kepada Polis itu

"Apa hal pulak, saya ketawa kerana mendengar Sinar, Kalau tak percaya marilah masuk dan kita dengar sinar."

Akhirnya wanita itu di lepaskan.

Macam itu pun ado ka?

Cumi dan Ciki - Nur Yihada Balqis Mahamad Raship


Giliran Cumi lak minggu ni ayuh lihat siapa yang kena... Pernah menjalani latihan praktikal bersama geng.

Nama: Nur Yihada Balqis Bt Mahamad Raship
Tarikh lahir: 16 DEC 1986
Tempat Dilahirkan: Hospital Besar Ipoh, Perak

Pendidikan: undergraduate BATI (Bachelor of Arts Translation and Interpretation), USM.

Adik beradik? Anak ke berapa?
Anak ke 3 daripada 4 orang adik-beradik

Suka warna apa?
Hitam itu menawan, putih itu suci =)

Suka buat apa waktu lapang?
Surf internet, tido secukupnye..

Sekarang kerja di mana?
Masih menuntut…

Seronok dengan kerja sekarang?
Seronok?? Huhu… hanya Allah yang tahu..ngehehe..

Cita-cita anda sebenarnya?
Nak jadi akauntan..tapi alergik tengok nombor..haha..

Apa yang paling tak suka dan apa yang paling suka?
Paling suka menyakat mak saye..paling tak suke orang yang suke ambil kesempatan terhadap kebaikan orang lain!!huh..

Apa yang belum dicapai dalam hidup?
Beli sebuah kondominium, kuruskan badan..hahaha!!

Jika anda kaya apa yang anda ingin lakukan?
Pergi melancong ke seluruh dunia..

Prinsip hidup anda?
Sekali kena ingat selamanya..

Tempat yang ingin anda lawati/mengapa
Paris..sebabnye macam best je….


Boleh beri emel kalau ada orang nak berkenalan?
yihada_balqis@yahoo.com

11 November, 2008

Jom Baca Buku - An Introduction to Modern Malaysian Literature


Satu-satunya buku yang memperkatakan tentang perkembangan kesusasteraan Moden di Malaysia. Sangat sesuai dijadikan bahan rujukan kepada mereka yang baru hendak mengenali kesusasteraan Malaysia dan pengenalan kepada karya terjemahan sastera yang bakal diterbitkan. Disiapkan sempena Pesta Buku Frankfurt 2008.

An Introduction to Modern Malaysian Literature
Muhammad Hj Salleh


This book traces the development of Malaysian literature, from the decade of the 18th century when Europe intruded into the Malay World, through social change, the discovery of new forms of novel and verse, the two World Wars, and finally to the crowded experiments of the 1960’s to 2000.

An Introduction to Modern Malaysian Literature
Muhammad Hj Salleh

ISBN: 987-983-068-307-2
Year of Publication : 2008
No of Pages: 182
Price: RM 40.00

Sila telefon ITNM di talian 03 4149 7210 untuk dapatkan tempahan anda.

Kring! Kring! Amboi Che Lah

Pagi tadi sempat menelefon ke Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) untuk bertanya khabar dan juga urusan rasmi. Sambil menyelam minum air. Suara itu bertanya

"Siapa ni"
"Em..Ini Che Lah dari ITNM" saya berkata.

Terus kedengaran ooooooooh yang sangat panjang. Lebih panjang dari kacang panjang!

"Amboi...Chelah bukan main sekarang ni ITNM" dia menambah
"Itu hari tengok Majalah 3. Bukan main hebat ITNM tak nampak Dewan" dia berkata.
"Oh Dewan ada gak ke?" saya ikhlas bertanya.
"Ada la.." kata kawan tu.
"Itulah Kita patut pergi atas nama negara..kumpulkan semua publisher atau institusi yang nak pergi atas satu nama" Sebenarnya saya mengulangi idea Dato' Baha sahaja.

"Ya..ya" kata kawan.

Rupanya ramai yang tengok Majalah 3 tu. Di malam siaran itu juga saya menerima banyak deringan dari saudara dan kawan supaya tidak lepas menonton siaran itu.

Bagi yang missed sila tekan di sini untuk melihatnya semula

Banyak pujian yang tak terakam rentetan dari itu. Baguslah kata hati saya ada impaknya. Tidak sia-sia apa yang diusahakan oleh warga kerja. Tekan di sini untuk lihat komen

Ah Lucah lah!



Lucah? Anda senyum melihatnya? Tiada noda pada gambar pancaindera yang indah itu. Ia diberi ilusi yang 'kotor' hanya dengan memusingkan kedudukannya. Sekali imbas jika dilihat ia memang seperti kelihatan lucah. Hakikat realiti gambar dipesong dan dilihat dari perspektif yang salah maka akan melahirkan kekeliruan dari 'hakikat' sebenarnya kecuali jika si pemerhati masih peka dan tidak terganggu fikirannya serta fokusnya masih kekal dan faham tujuan saya di sebalik itu.

Soalnya berapa ramai yang mempunyai kekuatan boleh selamat dari gamitan saya. Yang paling kecewa dan menjadi mangsa ialah jurufotonya yang ingin menyampai mesej 'suci' yang terlintas di sanubarinya tentang keindahan dan kebesaran Tuhan! Yang mendapat kelebihan ialah saya kerana anda seperti telah memberi sokongan kepada saya melalui fikiran yang telah saya 'nodai'.

Mengapa harus dilihat dari perspektif yang salah? Apa tujuannya supaya ia dilihat lucah. Mengapa saya harus mengajak orang lain melihat dari sudut pandangan saya, sedangkan itu hanyalah ilusi saya sahaja sebelum saya mengubah kedudukan gambar yang tiada apa-apa kepada sesuatu yang mungkin memalukan kepada semua orang yang diajak untuk melihatnya.

Jawapan yang mudah kerana dalam fikiran saya sudah tergambar isyarat bahawa saya boleh 'memperdayakan' orang lain yang melihatnya seperti apa yang ia tergambar di fikiran sedangkan orang lain tidak pernah terfikir akan hal itu. Mengapa saya harus mengajak orang lain melihat seperti apa yang saya lihat tentulah membingungkan anda. Hanya saya sahaja yang ada jawapannya.

Begitulah dalam kehidupan ini jika kita melihat sesuatu dan sering mengajak orang lain melihat seperti apa yang kita fikirkan. Kita sebenarnya mempengaruhi mereka yang belum bersedia dengan memusatkan fikiran mereka kepada hakikat sebenarnya. Kita menidakkan kebebasan berfikir. Kita sebenarnya membina pengaruh di atas kelemahan orang-orang yang tidak bersedia, tidak fokus malah tidak tahupun lalu kita mengejutkan mereka yang sedang lena dan menerima apa sahaja yang kita utarakan. Kita mengeksploitasi keadaan dan kita sebenarnya mencipta keadaan seperti apa yang kita harapkan ketika kita lebih dahulu menemuinya dan merasakan ia adalah suatu peluang. Adakah anda orang yang seperti itu? (Opotunis)


Anda bersetuju dengan saya?

10 November, 2008

Petua - Kurangkan pedas Lada Hitam

Semalam bertemu dengan teman lama di Old Taste. Dan secara tidak langsung dapatlah satu petua orang tua-tua bagaimana supaya penggemar lada hitam dapat makan resepi yang mengandungi lada hitam agar tidak terasa sangat kepedasannya.

Lada hitam tersebut hendaklah di sangai atau digoreng dahulu untuk mengurangkan rasa pedas atau panasnya, kemudian selepas itu barulah ditumbuk dan dimasukkan ke dalam masakan.

Selamat mencuba.

Sesiapa yang nak masak masakan kegemaran saya Black Paper Steak tu jangan lupa jemput saya.

Apa Kata Dia - Zanny Ishak

Syawal telahpun menginjak mari kita berkongsi cerita apabila Hari Raya tiba setiap tahun. Ramai yang menjalankan bisness sambilan.


Bila bercakap soal menjalankan bisness cookies tentu sahaja di dalam kepala kita mengaitkan bidang ini dengan wanita. Tapi pendapat itu kadang kala tidak benar.




Assalamualaikum.
Waalaikummusalam

Nama? Zanny Ishak

Musim Perayaan mendatangkan Rezeki?
Benar sekali.

Apakah benar bagi saudara?
Alhamdulillah dapatlah duit raya tambahan untuk anak2 buat yang sentiasa berlari menadah habuan raya.

Tidakkah kerja sambilan mengganggu kerja hakiki saudara?
Kenalah pandai menguruskan masa. Setiap usaha ada jalannya.

Bagaimana saudara melakukannya?
Kerja-kerja sampingan di buat di luar waktu kerja. Terutama waktu malam dan di hujung minggu.

Bisness apa?
Tempahan untuk kuih di musim Raya sahaja.

Apakah jenis2 cookies yang saudara sediakan?
Tart nenas gulung

Jenis apa yang paling digemari?
Saya Cuma fokus pada tart nenas gulung sahaja.

Siapa pelanggan saudara?
Rakan pejabat, kenalan rapat dan saudara mara.

Berapa banyak tempahan selalunya dan berapa pula keupayaan saudara memenuhi kehendak pelanggan setiap hari?
Setakat ini rekod yg paling banyak pada tahun 2007 sebanyak 7 ribu keeping. Buat tahun 2008 Cuma 4ribu keeping. Saya hadkan tempahan utk mengawal mutu tart dan juga mutu perkhidmatan. Memandangkan waktu membuat tart terhad, saya Cuma berupaya sediakan sebanyak 300 biji selama 4 jam.

Kenaikan harga barang meningkatkan harga jualan. Bagaimana dengan jumlah tempahan adakah ia memberi kesan?
Tidak dinafikan kenaikan mendadak harga barang terutama Butter amat ketara. Tapi harga tart saya juga dipengaruhi niat untuk membantu kawan2 yg hanya pandai tunjuk2 jer. Jadi harga amatlah berpatutuan Cuma RM16.00 utk 50keping atau 1 balang.

Tidakkah mahu menjadikan bidang ini sebagai pendapatan utama jika ianya betul2 menguntungkan?
Setakat ini belum ada perancangan utk komersialkan Cuma sekadar hobi dan menjadikannya tart eksklusif di hari raya sahaja.

Kenaikan harga minyak menyebabkan harga barang naik tetapi penurunan harga minyak kurang memberi kesan berbanding kenaikannya. Apa pendapat saudara?
Ada benarnya kerana penurunan harga minyak tidak sama sekali mempengaruhi kenaikan kos perkhidmatan dan kos pengurusan.

Gambar cuma hiasan.

Terima Kasih
Sama-sama

09 November, 2008

*Indahnya Pantun - Syarat dalam Berbalas Pantun

Salam bahagia


Saya ingin membuka ruang yang lebih luas lagi terhadap topik di dalam pantun ini. Saya terfikir bukan sahaja orang ingin mencari contoh-contoh pantun berbalas, malah pengadil pantun juga menggunakan internet untuk mendapatkan panduan. Jadi berdasarkan pengalaman yang lalu saya paparkan syarat-syarat yang harus ada di dalam sesebuah pertandingan berbalas pantun. Ini juga boleh menjadi panduan kepada peserta-peserta yang ingin membeli dan menjual pantun.


Saya bimbang jika istilah yang saya gunakan ini tidak difahami oleh mereka di luar dari Malaysia. Kalau di Malaysia apa yang dimaksudkan menjual pantun ialah memberi pantun yang perlu dijawab dan membeli pantun ialah menjawab pantun yang telah disoal.
Syarat-syarat dalam berbalas pantun


1.Pantun tidak boleh menyentuh perkara-perkara sensitive, peribadi, agama, perkauman, etika kerja atau undang-undang.
2.Pantun hendaklah ciptaan asli atau dikarang sendiri termasuk pembayang maksud
3.Pantun hendaklah menggunakan bahasa yang indah berunsur kemelayuan, pembayang maksud selalunya menggambarkan unsur alam, kesesuaian memilih perkataan hendaklah mengikut keadaan pantun tersebut.
4.Pantun jawapan spontan mestilah dalam tempoh yang telah ditetapkan (contoh seperti satu minit )menepati soalan. Pantun jawapan yang tidak menjawab soalan hendaklah dielakkan
5.Pembahagian markah kepada pantun yang diberi berdasarkan
Isi 40 markah
Bahasa 30 markah
Gaya 10 markah
Seni pantun 20 markah
Markah pantun yang dijual adalah separuh dari pantun yang dibeli.
6.Pemantun hendaklah menjual pantun dengan jelas dan terang untuk mengelakkan soalan dibaca berulang kali.
7. Pantun yang hendak dijual jika ianya abstrak hendaklah dielakkan.


Saya akan menampilkan banyak contoh-contoh pantun jual beli pada minggu hadapan.


Selamat kembali bertugas. Hingga jumpa lagi.

Wasalam.

Teater Impak Maksima di Istana Budaya - 11-22 November 2008.


Jumaat lalu teman lama di Istana Budaya (IB) menghantar khidmat pesanan ringkas supaya hadir dalam preview Teater Impak Maksima di Panggung Sari Istana Budaya. Aku terus mengiyakan sahaja bukan sebab teruja tetapi kerana dah lama tak dapat tengok teater. Lalu aku menghantar SMS pada seorang lagi teman bertanya khabar rupanya diapun hendak ke Panggung Sari juga malam itu. Kami berjanji jumpa di Kafe IB Jam 8.00 malam.

Dalam perjalanan teman lama tiba awal dan menelefon aku bertanyakan aku di mana. Aku masih terhegeh-hegeh di jalan raya. Jem. Biasalah waktu warga kota pulang dari kerjakan. Dia berpesan agar aku meletakkan kenderaan diluar sahaja kerana malam itu kenderaan terlalu banyak. Lebih dari preview biasa. memang benar aku tiba kehadiran seperti sudah hari-hari persembahan bermula. Biasanya preview hanya wartawan dan jemputan VIP sahaja yang hadir. Tetapi kali ini tidak seperti kebiasaannya.

Nampaknya aku terpaksa menapak jauh sedikit. Ada 'Mama' datang bersama teman lama itu. Kami masuk bersama rombongan wartawan dan memang tempat duduk agak susah mendapatkannya. Kalau datang lewat memang kena keluar balik atau dicampakkan ke tingkat atas.

Persembahan yang menampilkan Zarina AF2, Zek Zaidi, ZulHuzaimi, Dina dan Dynaz serta lain-lainpun bermula. Hampir separuh jalan kami mula berborak kerana tidak tahu hujung pangkal cerita dan motif yang hendak di sampaikan. Sekali sekala mata terbeliak kerana kemunculan kereta Sport yang melakukan aksi 'drift' di atas pentas. Aku tergelak bila teman lama bilang ni macam rancangan 'Mekar Sejambak'. Nyanyi-nyanyi menari. Nyanyi-nyanyi menari. Kemudian bergaduh kemudian race. Berebut teman wanita. Gaduh lepas itu tamat. Mungkin ia sesuai untuk remaja menontonnya. Remaja Purba macam aku tak sesuai.

Dalam pada itu sempatlah teman lama itu bercerita tentang rancangannya untuk membuka Restoran Melayu bersama adiknya di sekitar Lembah Kelang dalam waktu yang terdekat. Nanti dia nak aku hadir di majlis pembukaannya nanti. Bukan itu sahaja dia nak aku menyanyi. Wah pucuk dicita ulam mendatang nih. Teman nipun memang suka berkaraoke. Dia biasa hadir masa aku memasuki pelbagai pertandingan Karaoke. Aku senyum sahaja dan mengangguk.

Teater dah pun habis. Cepat betul waktu beredar. Tak terasa. Macam rasa tak puas hatipun ada gak. Tak apalah tengok show tu pun free. Masa keluar kami terserempak ramailah jugak teman-teman artis. Paling seronok aku juga jumpa teman kolej yang dah bertahun tak jumpa Zuhir.


Gambar bawah kiri itulah teman lama Zuhir dan gambar bawah sebelah kanan bonda hamba dan itulah teman lama Mahmud Ali Basha. Bonda hamba peminat setia Mahmud. Lihat wajah bonda hamba dulu (gambar lama ni) dapat jumpa Mahmud bukan main gembira dia.