24 September, 2014

The Swimmers (Cereka Thai)


 
 


 
Cereka Asia  sebenarnya lebih dekat di hati kita. Semalam saya berkesempatan menonton sebuah cereka dari Thailand The swimmers arahan Sophon Sakdaphisit. Ia sebuah kisah seram yang menyeramkan dengan bantuan kesan bunyi yang kerap mengejutkan penonton.
 
Jika tidak disertakan kesan bunyi, filem ini sebenarnya telah berjaya memberikan kepuasan kepada khalayak. Kesan bunyi yang terlalu kerap itu telah membuatkan saya rasa sering tertipu untuk berasa takut.
 
Namun setelah beberapa kali ‘terkena’ dengan kesan bunyi saya akhirnya mengambil keputusan untuk memberi fokus kepada jalan ceritanya.
 
Plot cerita amat menarik. Lokasi penggambaran pula sudah tentulah kolam renang. Kisah cinta tiga segi pelajar universiti yang berakhir dengan kematian. Ia menampilkan pelakon-pelakon seperti : Chutavuth Pattarakampol (Perth), Thanapob Leeratanakajorn (Tan), dan Supassra Thanachat –(Ice) dan berasal dari siri TV yang popular di Thailand.
 
Jika anda memberi tumpuan penuh pada permulaan cerita anda pasti akan dapat mengagak jawapan kepada babak-babak akhir filem ini. Saya beri 4 bintang untuk filem ini.