10 April, 2010

Kanvas kehidupan - Sudah Seminggu Bajunya Yang Sama (Bahagian 1)

Malam itu seperti biasa aku selepas mandi dan bersolat maghrib aku duduk melepak di hadapan tv untuk mengikuti siaran berita. Dah lama benar tak menonton siaran tv kerana sibuk yang memanjang. Kerja-kerja di pejabat dan lain-lain urusan peribadi menyebabkan aku sudah tiada masa untuk menonton tv di waktu malam kebelakangan ini.

Tiba-tiba telefon bimbitku berbunyi. Ah teman yang sudah lama menyepikan diri menelefon rupanya. Mesti ada hal penting nih. Kalau tidak masakan dia menelefon. Aku mengangkatnya dan tumpuanku untuk menonton siaran berita di tv tadi terhenti dek perbualan yang berlangsung selama hampir 15 minit.

Rupanya dia sedang tersepit dalam rasa kemanusiaannya sendiri dan menyeret aku sama ketika itu. Katanya beberapa hari lepas dia ke hentian bas di Jalan Pahang untuk menghantar anaknya yang akan pulang ke sekolah di Pantai Timur. Di hentian bas itu dia bersolat di sebuah surau. Ada seorang pemuda yang duduk berhampiran dengan surau itu dalam keadaan yang amat bingung katanya.

Pada mulanya dia amat bimbang dan curiga dengan pemuda itu kerana rupanya seperti pencuri kasut, mat gian ataupun peragut. Tetapi dia menghampiri pemuda itu setelah beberapa lama memerhatikan pemuda itu tidak pula mencuri walaupun banyak beg dan kasut ditinggalkan dihadapannya oleh orang ramai yang mahu bersolat di surau itu.

Mengusul apa yang telah terjadi kepadanya lalu pemuda itu bercerita dia datang dari kampung untuk bekerja di Kuala Lumpur kerana di kampung tiada kerja yang dapat dilakukan. Bermula dari kerja di kedai makan dengan gaji yang tak seberapa dia berubah kepada menjaga parkir haram kerana pendapatnya lebih lumayan. Namun kerja seperti itu tidak menjamin hidupnya lagipun ia satu kerja haram. Dia ditangkap pihak berkuasa akhirnya dan dimasukkan ke dalam lokap. Setelah beberapa hari ditahan dia di bebaskan semula.

Sewaktu di dalam lokap dia teringat kepada ibu bapanya di kampung dan dia teringin benar pulang ke kampung untuk memohon maaf dengan mereka dan meminta restu dari mereka untuk memulakan hidup baru. Tidak pula disangka-sangka dalam perjalanan itu beg dan dompetnya pula di kebas orang. Jadi pemuda itu sudah kehilangan punca apa yang perlu dilakukannya tambahan pula dia tidak mempunyai kenalan dan saudara mara di sini.

Temanku lalu menghulurkannya sedikit wang untuk membolehkan dia meneruskan hajatnya untuk pulang ke kampung. Pemuda itu meminta nombor telefonnya sebelum berlepas pulang dengan bas dari stesen itu dengan kata-kata dia akan pulang semula ke Kuala Lumpur setelah berjumpa dengan ibu bapanya di kampung...

No comments: