15 February, 2011

Lembayung Cinta untuk Iqwal Hafiz

Aku, Iqwal dan Lembayung Cinta

12 Februari 2011. Hari bertemu Iqwal Hafiz di Laman Santai. Itu adalah rentetan dari perbualan di FB setelah lama tidak menjengahnya di FB. Jam 6.45 petang saya sampai di Laman Santai. Hujan baru reda dan Jalan Tun Razak di sebelah mengalami kesesakan teruk. Sewaktu berjalan ke lokasi itu peserta yang mengambil bahagian sedang membuat raptai sebelum menjelang persembahan pada jam 8.30malam. Saya nampak kelibat Iqwal berbaju hitam berada di tempat raptai penuh itu. Mulanya saya tidak mahu mengganggu dia kerana saya lihat wajah Iqwal yang tidak tenteram.

Apabila mereka menyedari kehadiran saya, saya tidak dapat mengelak lagi lalu mampir dan bersalaman dengan Iqwal, tak sangka dia masih mengingati saya yang hadir dalam setiap majlisnya yang saya sempat. Masih ramah seperti kali pertama menyapanya dahulu. Setelah berbual dengannya nyata telah saya Iqwal sedang runsing kerana penari pengiringnya belum tiba kerana terperangkap dalam kesesakan jalan raya. Kasihan Iqwal!

Bakatnya memang besar sehingga pencapaiannya yang paling membanggakan ialah mengharumkan negara dalam pertandingan WCOPA 2008. Beliau berjaya menggondol empat emas melalui kategori peserta berusia bawah 24 tahun. Iqwal menang dalam irama kontemporari melalui lagu Naluri Lelaki, Rock (You Give Love A Bad Name), Terbuka (Corazon Esperado) dan Pop (Just One). Beliau juga mendapat satu pingat perak persembahan lagu Mentera Semerah Padi selain menerima 'Anugerah Artis Antarabangsa Terbaik' menerusi pertandingan Best New Talent Hollywood 2008.

Kali pertama saya melihat dia menyanyi secara langsung ialah di Istana Budaya dalam Konsert Orkestra Tradisional Februari 2010. Nyanyiannya lagu Corazon Espinado oleh Santana dalam Konsert Orkestra Tradisional membuatkan saya ingin mengenalinya dengan lebih dekat. Dari situ saya dijemput untuk menyaksikan lakonan teater pertamanya yang berjudul Antara di Istana Budaya. Dan pelancaran Album Iqwal 1 Malaysia Iqwal yang disempurnakan oleh Datuk Seri Utama Dr. Rais Yatim. Dalam Majlis yang sama Iqwal telah dianugerahkan Malaysia Book of Records bagi album perbagai bahasa beliau.

Dalam kesibukan petang itu Mama Myn (ibunya yang ramah itu) sempat memberitahu saya Iqwal akan membuat persembahan di Laos pada 29 Mac hingga 4 April atas undangan pihak istana di sana. Wow beruntung Iqwal mendapat perhatian dari Negara jiran. Sementara itu bagi peminat tempatan Iqwal akan membuat persembahan pada Malam Anugerah Seri Angkasa yang di anjurkan oleh 4 stesen TV tempatan pada 19 Februari ini. Album Iqwal yang di rakamkan di US baru-baru ini juga akan dilancarkan berkemungkinan di Istana Budaya. Iqwal yang mendapat Anugerah Perdana Rakan Muda buat masa sekarang sibuk memenuhi aktiviti yang dianjurkan oleh pihak berkenaan.

Saya tidak mahu mengganggu konsentrasi Iqwal lalu menyerahkan Lembayung Cinta yang saya janjikan untuk dihadiahkan kepadanya dengan ucapan "Semoga Kerjaya Mu Terus Cemerlang." Lembayung Cinta saya rasakan sesuai mereka dalam dunia remaja seperti Iqwal. Syabas Iqwal- maju terus maju. Malam itu setelah berehat sebentar di pejabat teman di IB saya datang kembali untuk mendengar dendangan iqwal dan saya terpukau dengan lagunya "Jeritan Batinku" L