22 June, 2011

Kanvas Kehidupan : Angkuh kerana Naik Pangkat


Baru petang tadi di pejabat aku menerima memo edaran carta organasasi baru. Carta itu memaparkan kedudukan terkini tentang pertukaran staf ke bahagian-bahagian tertentu dan juga kenaikkan pangkat staf.


Memo yang masih panas sedang tekun aku nak mentelaahnya. Niat di hati cuma untuk mengetahui kedudukan terkini staf. Niat untuk dengki-dengki orang itu dah lama pupus dalam jiwa ini. Seorang teman lama (sebenarnya aku lagi lama) dinaikkan pangkat satu takuk atas dari aku. Turut sama menyibuk untuk melihat carta itu sedangkan saat itu adalah hak aku.

Atas rasa timbang rasa aku membenarkan dia melihat sama. Maka terjadilah situasi di mana aku mahu lihat yang itu dan dia pula mahu lihat yang lain. Dari helaian pertama aku ingin menyelak ke helaian kedua tetapi kawan lama itu masih hendak menatap helaian pertama tadi. Aku mengalah dan terus menatap helaian pertama bersamanya. Ketika itu dia menunjukkan kedudukannya yang lebih tinggi dari aku berkali-kali diulanginya(atau apa maksudnya yang lain aku tidak jelas). Kerana selain dari tunjuk dia juga mendabik dada mengatakan aku nak kata apa tentang itu - jika ditafsirkan ha sekarang aku lebih tinggi dari kau, begitulah lebih kurang maksudnya.


Aku termangu dan sedikit terkedu dengan sikap kawan lama. Soal kenaikaan pangkat sangat sensitif walaupun semua orang aku percaya tidak akan berkata secara terang-terangan mengenainya jika mereka tidak berpuashati dan ia juga berkait dengan soal rezeki dan ketentuan Allah. Jadi buat apalah nak berbangga jika dinaikkan pangkat. Itu namanya bongkak dan riak dengan kurniaan Allah. Aku berisytifar dalam hati kerana tidak mahu berkata apa-apa. Kerana aku tahu jika aku berkata mulut aku ini tiada hadnya. Jika tidak kerana perbuatannya itu mahu sahaja aku ucapkan tahniah kepadanya tetapi melihatkan sikapnya begitu aku rasa kau orang pun setuju kalau aku diam sahaja. Semoga Allah tidak menimbulkan rasa benci aku kepadanya pada, masa akan datang. Aku mohon Allah terus menggembirakannya dan berikanlah juga aku kegembiraan dengan cara yang berlainan pula.


Lalu aku merenung diri sambil berkata - bilalah penantian aku akan berakhir. Akupun dah lama rasa seperti mayat hidup. Sesungguhnya jika 'penantian aku' benar-benar berlaku, aku harap Allah tidak terbalikkan hati aku untuk bersifat bongkak seperti kawan lama tadi. Kalau aku dapat berkata kepadanya tanpa melukakan hatinya mahu sahaja aku katakan begini: Kurniaan yang telah Allah berikan kepada kamu itu tadi cuma untuk duniawi sahaja, baru sedikit tetapi kamu telah memperlihatkan apa yang ada dalam dirimu sebenarnya dan sememangnya kamu adalah manusia yang mudah lupa!

1 comment:

Anonymous said...

sabar je la che lah...semua pangkat dan darjat itu utk duniawi semata2, Allah sentiasa bersama kita....

CB