06 June, 2011

Majisnya Pesbuk

Ianya suatu fenomena. Bagai ketinggalan jika tidak memiliki akaun pesbuk. Apa itu Pesbuk? Pesbuk ejaan yang dipermudahkan oleh ramai golongan muda di sini yang sangat popular malah terkenal juga di Indonesia. Pesbuk atau facebook sebenarnya diasaskan oleh Mark Zuckerberg yang dilahirkan daripada keluarga Yahudi-Amerika. Majalah Forbes Top400 telah menyenaraikan Mark Zuckerberg sebagai individu ke-321 terkaya Amerika daripada 400 individu lain pada 2008. Kerana facebook Zuckerberg telah menjadi individu termuda yang pernah disenaraikan Forbes, ketika usianya baru mencecah 24 tahun dengan kekayaan peribadi sebanyak USD 1.5 billion.

Tiga tahun dahulu apabila seorang kawan mencadangkan saya untuk memiliki akaun Facebook saya cuma mencebik di dalam hati dan berkata apa perlunya memiliki akuan itu tetapi sekarang jika bertemu kawan lama atau baru masing-masing selain dari meminta nombor telefon dan alamat emel mereka juga akan meminta nama untuk ditambahkan sebagai rakan dirangkaian sosial itu. Seperti kekurangan apabila menyatakan anda sebenarnya tiada akaun itu.

Ada teman menasihati saya supaya jangan meletakkan butiran diri yang benar atau tepat sebagai maklumat yang boleh di akses oleh manusia dari seluruh dunia. Saya berada dalam dilema kerana seringkali terheret dengan prinsip telus sepanjang masa. Kerana jika meletakkan butiran palsu sebagai butir pengenalan diri itu sendiri telah menunjukkan bahawa kita adalah seorang yang tidak ikhlas terhadap orang lain.

Saya bertanya kenapa perlu menyembunyikan identiti sendiri dia memberikan alasan bahawa tidak mustahil semua maklumat ini akan disimpan oleh pihak tertentu. Jika berlaku peperangan sasaran yang tepat untuk membunuh golongan profesional dapat dilakukan dengan mudah hanya berpandukan maklumat yang telah kita berikan. Saya menurunkan nasihat itu kepada teman yang lain lalu dia pula mentertawakan saya kerana katanya kalau dah berperang lebih semua tempat akan jadi sasaran musuh, tidak hanya berpandukan kepada maklumat di Facebook!

Facebook telah banyak memudahkan manusia untuk memperbaiki hubungan kemanusiaan. Mengeratkan silaturahim. Menemukan sahabat dan saudara lama yang terpisah dengan syarat semua yang menyertainya menggunakan identiti yang benar. Kebelakangan ini ramai kawan-kawan bercerita keseronokan bertemu sahabat lama melalui alumni. Pertemuan di alam siber berubah menjadi pertemuan di alam nyata. Jarak tidak lagi menjadi alasan untuk berkomunikasi.

Tidak dinafikan juga perkenalan di rangkaian sosial juga telah membawa ke jinjang pelamin dan pertemuan sang kekasih lama di dalam facebook juga telah mengakibatkan perceraian dan keruntuhan dalam institusi kekeluargaan. Bagaimana kita melihat kesan yang dibawa oleh kemudahan rangkaian sosial facebook ini? Adakah ianya baik atau buruk jika ditanya tentulah ia akan menimbulkan pelbagai pandangan positif dan negatif. Pokok pangkalnya bagaimana kita menggunakannya. Seperti ubat-ubatan yang mengandungi dadah. Betul cara pengambilannya dia akan menjadi ubat tetapi jika berlebihan atau tidak betul ia akan menjadi racun yang membinasakan diri sendiri.

Pesbuk oh pesbuk. Begitulah majisnya ia. Kadang kala saya suka membuat analisa dan mengkaji tingkah laku kawan-kawan atau sesiapa sahaja yang menurunkan perbualan di dinding mereka. Seharusnya hal (perbualan) itu dibuat secara tertutup tetapi kerana faktor apa ia sengaja didedahkan sehingga segala rahsia terbongkar dan inilah dikatakan teknologi telah berjaya menelanjangi diri anda. Si dara dengan tidak ada segan silu melafazkan kata cinta pada si teruna. Perlukah satu dunia mengetahui lafaz kata cinta itu dan ianya untuk apa jika hubungan itu masih lagi bukan dalam ikatan pertunangan atau perkahwinan? Sudah hilang segan silunya dan nilai-nilai yang ada dalam sesuatu bangsa mulai terhakis kerana kemajuan yang tidak dibendung. Maka kerana itu bolehkah kita mengaitkan atau menyalahkan kes-kes pembuangan bayi kerana perkembangan teknologi ini? Belum lagi saya katakan facebook telah mengakibatkan kemerosotan persahabatan di dunia nyata kerana keasyikkan menghabiskan masa berjam-jam di hadapan komputer riba, telefon atau gadget yang menyediakan kemudahan tersebut mengakibatkan manusia ketiadaan waktu untuk berjumpa sahabat handai secara nyata.