02 November, 2011

Kanvas Kehidupan – Pengemis Muda


Sudah lama tidak mengisi blog ini dengan coretan. Al maklumlah sahaja penulis begitu sibuk dengan kerjaya barunya J sebagai penulis novel. Kali ini Kanvas kehidupan ingin mengajak anda merenung satu kejadian yang dialami oleh penulis dan saya percaya anda juga pernah mengalami peristiwa yang sama kerana selagi anda hidup di Kuala Lumpur kita tidak akan dapat lari dari mengalami situasi kehidupan yang sama.


Suatu pagi aku bergegas hendak menziarahi adikku di suatu kawasan di luar Kuala Lumpur. Rindu menjengah di hati kepada adik dan anak-anak saudaraku. Jadi sebelum aku meneruskan perjalanan seperti biasa aku akan pastikan keadaan kereta berada dalam keadaan baik dan juga minyak telah diisi dengan penuh. Maklum sahajalah Kuala Lumpur tidak dapat diduga keadaan jalan rayanya. Biasa tidak jem tiba-tiba tanpa hujan ribut atau kemalangan jalan itu menjadi sesak dengan tidak tahu hujung pangkal.


Tiba si suatu stesen minyak berhampiran dengan rumahku aku ingin mengisi minyak lalu berjalan ke kaunter. Di kaki lima stesen petrol kebanggaan negara itu aku melihat seorang pengemis muda. Mungkin dalam lingkungan umur 25-29 tahun. Dia mengalami obesiti melampau sehingga setiap kali aku lihat dia di tempat itu dia asyik duduk sahaja. Pernah juga aku melihat dia berdebat dengan seseorang di situ. aku beranggapan kalau keadaannya tidak terdesak tak kan lah dia sanggup meminta-minta begitu jadi buat apalah nak berdebat dengan orang yang serba kekurangan begitu.


Hari ini aku tergerak hati untuk menghulurkan bantuan kepadanya. Sekeping not merah aku hulurkan kepadanya sebagai tanda aku simpati kepada keadaannya. Tiba-tiba wataknya segera berubah seperti dia menukar siaran di remote astro. Dia yang tadi kelihatan biasa-biasa sahaja sudah melakonkan watak sedih.


"Bang-bang tunggu." Katanya.


Ketika aku mahu lekas beredar kerana begitulah aku tidak suka berlengah-lengah. Aku terhenti rayuannya.


"Kenapa?"


"Tolong. Tolonglah saya Bang. Tengok ni." Dia menunjukkan sekeping laporan doktor dari Hospital Swasta yang popular di Kuala Lumpur. Wah mampu pula dia ke sana benak hatiku berkata. Aku cuba mengamati adakah surat itu palsu atau benar. Tetapi aku diganggu dengan pujuk rayunya pula.


"Saya sakit bang, minggu depan nak kena operate. Tapi tak cukup duit. "


Aku memujuk hati supaya tidak mudah terpedaya. Di sini segalanya mungkin. Kuala Lumpur bukan sahaja mengajar orang lebih berperikemanusiaan malah ia juga mengajar aku supaya berhati-hati. Tanpa berfikir panjang berasaskan kepada kata-kata orang beragama – jangan berperasangka buruk kepada sesama manusia. Akupun hulurkan lagi not yang lebih besar dari itu.


Aku sangkakan semua drama swasta itu akan berakhir dengan kebahagiaan (happy ending). Anda tahu apa yang terjadi seterusnya? Inilah dialognya.


"Kalau abang ada duit zakat bagilah kat saya bang. Empat lima ratuspun cukuplah. Saya tak ada sape-sape lagi bang. Saya sorang-sorang sahaja. Abanglah yang saya harapkan sekarang."


Aku macam diberatkan dengan kata-kata macam itu. Tetapi waspadapun ada juga. Akhirnya aku menamatkan sesi pagi itu dengan berkata aku akan semak kalau-kalau ada zakat yang masih belum aku lunaskan. Jika ada aku akan cari dia dan terus meninggalkannya. Sepanjang perjalanan itu aku memikirkannya dan dipendekkan cerita drama yang dilakonakan dengan baik itu berjaya membuatkan aku tidak tenang seharian dan mengganggu tidur malamku. Apakah benar orang Kuala Lumpur tidak berhati perut sehingga orang sakit begitu dibiarkan sahaja. Mana wakil rakyat mana ketua-ketua kampung atau ketua agama. Mana peranan mereka. Bersenang lenang agaknya. Rakyat dibiarkan melarat sahaja.


Dan aku berfikir lagi. Aku seorang sahajakah yang baik di sini. Mana taukeh stesen minyak itu sehingga tak peduli orang mengemis di permisnya. Keesokan harinya aku ke stesen petrol itu lagi melalui laluan belakang supaya tidak terserempak dengan pengemis muda itu.. aku menyelinap masuk ke kedai petrol itu untuk berjumpa dan bertanya kakitangan di situ apa yang mereka tahu tentang pengemis muda itu.


Kakitangan itu menunjukkan aku kepada seorang wanita yang karakternya aku rasa dialah empunya stesen petrol itu. "Puan tahu tentang budak di hadapan itu?" aku bertanya.


"Mengapa?" dia bertanya.


"Betul-betulkan dia sakit atau dia memperdayakan orang di sini." Aku bertanya.


Wanita itu senyum. "Entahlah. Tak tahulah Encik." Dia membalas.


Tiba-tiba stafnya menyampuk.."banyak dia dapat duit. Hari itu dia nak tukar wang besar di sini RM80.00 setelah tamat dia mengutip duit lepas tu beli macam-macam di sini..membeli makanan macam orang tak sakit nak makan."


"Dia sendiri datang ke sini?" aku menambah.


"Tak. Ada orang hantar dia dengan kereta. Kalau tak dia datang naik teksi ke sini."


"Dia bermalam di situ?" tanya ku lagi.


"Tak." Selepas itu stafnya yang lain datang dan menyampuk lagi. "Bukan tak ada orang yang nak tolong bawa berjumpa dengan ADUN atau orang kebajikan. Hari ini janji nak bawa dia jumpa dengan seseorang esok. Esok dia tak datang. Lama beberapa hari baru dia muncul lagi."


Okay sekarang aku faham. Aku pulang dan dapat tidur lena tapi sebentar sahaja. Kemudian aku tersedar lagi..oh duit ku! Celakanya! Kuala Lumpur aku terpedaya dalam berhati-hati.