30 December, 2011

Kanvas Kehidupan – Angry Bird


Jumaat seperti biasa waktunya singkat bagi lelaki muslim bekerja dan hendak ke masjid. Minggu ini aku berselipar baru yang dibeli khusus untuk aku buat ambil wuduk. Selipar lama yang aku beli sudah aku pencenkan kerana ia terlalu ringan dan sering membuatkan aku tergelincir di pintu tandas selepas mengambil wuduk. Aku nyaris tercedera bukan sekali dua tapi banyak kali. Itu yang membuat aku ambil keputusan untuk buang sahaja kerana kadang-kadang bukan aku sahaja yang pakai selipar itu. Ia juga dipinjam oleh kawan-kawan yang lain.


Selipar baru aku ialah….jeng..jeng..jeng…Angry Bird warna merah. Entah kenapa aku nak beli selipar Angry Bird tu padahal aku tak tau dan tak pernah kenal pun Angry Bird tu siapa sehingga suatu hari kawan aku berbisik kepadaku di sebuah pasar raya..


"Awak tahu sekarang ini character yang paling popular dan di sukai kanak-kanak ialah Angry Bird".


"Kartun ke Angry Bird tu?" Tanya aku.


Rakan yang lain pula memberitahu "Bukan. Angry Bird ni sejenis games."


"Ooo .." kataku.


Aku tak kisah Angry Bird itu apa tapi rekabentuknya pada selipar itu sangat menarik. Warna merah. Aku beli di pasar malam hari rabu dengan harga RM10.00. Aku pun sempat menayangkan character popular yang ada di selipar kepada kawan-kawan di pejabat. Malangnya selepas tiga hari aku pakai ia hilang di masjid sejurus selepas solat Jumaat! Adui. Agaknya apa niat orang tu pergi masjid dan tergamak nak ambil hak orang lain.


Walaupun demikian aku reda dengan apa yang terjadi. Bukan rezeki aku nak bersama Angry Bird. Sudah takdir aku hanya layak menikmatinya untuk tiga hari sahaja. Beberpa hari selepas itu aku ke kedai untuk mencari ganti selipar itu dan jeng..jeng...jeng aku jumpa Angry Bird baru dikedai dengan harga RM6.90. Adui…jangan percaya pasar malam lagi dan jangan angry kalau pakai Angry Bird!