31 May, 2012

Tolong Jangan Marah Saya!


Semua gara-gara Novel Puteri 9 Sepuluh terbitan yang sedang panas di pasaran. Ada pembaca yang telah membacanya tidak puas hati dengan watak Deraman yang saya matikan begitu sahaja dalam novel itu. Sebenarnya sewaktu melakarkan cerita itu saya tidak matikan watak Deraman. Watak Deraman terus hidup tetapi bukan dalam Puteri Sembilan Sepuluh tetapi dalam novel sambungan yang lain.

Deraman adalah suami kepada Siti Sabariah yang kepingin mahu menimang anak setelah lebih sepuluh tahun melayari hidup sebagai suami isteri. Deraman mengambil keputusan berkelana mencari ubat untuk membuatkan isterinya dapat hamil. Pelayarannya sampai ke Pulau Langkawi berjumpa dengan Pak Uda di Pulau Tuba di situ Deraman menyedari kesilapannya mempercayai kepercayaan yang tiada asas. Dia insaf dan berlayar pulang ke kampung halamannya. Malangnya di tertidur di Pulau Biawak tempat dia bertemu Pak Andak.

Saya berharap anda semua bersabar untuk mengetahui kesudahan cerita ini apabila saya menyambungnya kelak. Deraman tidak mati tetapi dia Cuma tertidur dan akan sedar apabila tiba waktunya. Tunggulah…

Puteri 9 Sepuluh * Enchelah* 2012*Pelangi Novel*RM22.90*ISBN 978-967-5671-39-5