14 July, 2013

Selamat Berpuasa

Ramadan telah tiba lagi. Setiap kali Ramadan tiba suasana kehidupan turut berubah kerana tuntutan berpuasa di bulan yang mulia itu. Aktiviti harian turut berubah terutama aktiviti makan. Hari-hari manusia di hari minggu menjadi sibuk terutama di waktu menjelang maghrib tetapi tenang pada awal pagi setelah bersahur. Terasa bagai punya waktu yang sangat banyak tanpa persediaan untuk sarapan atau makan tengah hari. Rupa-rupanya kita setiap hari di sibukkan oleh hal makan-makan.Hidup untuk makan atau makan untuk hidup? Keduanya saling berkaitan jangan tangan yang mana satu datang dahulu kerana semua jawapan adalah betul seperti telur atau ayam yang lebih dahulu?


petikan akhbar Kosmo muka surat 26 Ruangan Varia

Menjelang Ramadan juga sekali lagi Enche berpeluang muncul di akhbar harian Kosmo pada 8 Julai 2013. Kemunculan itu membuatkan saudara-mara dan kenalan menjadi gempak juga.Sapaan di Mukabuku, SMS, Weechat dan Wassup menjadi lebih rancak lebih daripada biasa. Terima kasih yang mengucapkan tahniah. terlalu banyak untuk dibalas. Jikalau ada yang tercicir pohon maaf diminta. 

Terima kasih juga kepada wartawan Khadijah Mohamad Nor yang sudi menemuramah. Jasamu kukenang kerana ia sumbangan yang sangat bermakna kepada Enche dalam mengharungi dunia penulisan yang masih baharu ini. Sokongan dari pihak media sangat-sangat bermakna sekali. Saya akan terus berkarya selagi hayat dikandung badan kerana setelah saya sedari bahawa penulisan itu sebenarnya satu bentuk terapi yang indah. Ia menemukan saya kepada dunia yang tidak pernah saya lihat sebelum ini.

 Puteri Saadong dalam bahasa Jepun

Inilah rupa kulit buku Siri Cerita Rakyat terbitan ITBM yang diterjemahkan ke bahasa Jepun karya saya untuk genre kanak-kanak yang terbaru. Dan di bawah ini pula ialah ilustrasi saya yang telah lama dibuat dahulu untuk Siri Bacaan Kanak-Kanak terbitan DBP dengan judul Hari Ini Panas.Rindu untuk melukis. Mungkin suatu hari saya akan muncul dengan versi cerita bergambar yang semuanya saya lakukan seratus peratus. Insya-Allah.Untuk sahabat yang tidak sempat membaca artikel di Kosmo tempoh hari anda boleh juga baca di link ini untuk membacanya.
No comments: