21 February, 2009

Ayah Lah Nak tengok Upin dan Ipin

Ziyad

Assalamualaikum,

Apa khabar Yad dan adik-adik. Hari ni Ayah Lah Nak gi tengok wayang ceritaUpin dan Ipin. Dah lama ayah Lah tak tengok wayang kartun ni. Dulu Ayah Lah memang suka tengok cerita kartun. Sampai Ayah Lah boleh lukis cerita bergambar untuk buku yang macam Yad suka baca.

Cerita yang Ayah Lah nak tengok ni cerita yang Yad ajak Ayah Lah tengok VCD dan Yad pasang 2 minggu lepas. Ayah Lah sebenarnya tak tau pun Upin dan Ipin tu wujud kat Malaysia ni. Mula-mula Ayah lah dengar nama Upin dan Ipin bila kawan Ayah lah kat pejabat buat isyarat mesej telefon bimbit. Nama dia Kak Gee. Ayah Lah ingat bunyi suara adik-adik dia rupanya suara budak-budak kartun tu. Lepas tu baru Ayah Lah tengok Upin dan Ipin kat VCD Yad.

Seminggu lepas tu Boss besar Ayah Lah pula ajak kita orang ramai-ramai tengok kat pawagam. Kata dia ada orang nak belanja. Baik dia kan Yad. Moga Allah murahkan rezeki dia. Okey lah tengok ramai-ramai mesti best. Kalau Yad ada mesti Yad suka. Ayah Lah nak jemput pun Yad jauh.

Masa tengok VCD tu Ayah Lah dah terlopong dah sebab tengok cerita buatan orang kita. Bukan sebab sebelum ni takde. Tapi kali ini dia buat betul-betul halus. Ayah Lah perhati setiap benda dalam cerita tu betul-betul yang kita ada kat luar. Ayah Lah tengok hiasan dalam rumah Melayu memang betul-betul Melayu. Ada ayat Al Quran, ada tikar, warna dan anyaman serta corak dia betul-betul dia rujuk pada yang betul punya. Itu baru sikit Ayah tengok sebab Ayah Lah sibuk nak jaga Yad turun naik tangga.

Bila kawan-kawan Ayah Lah cakap cerita wayang dia lagi best lagi Ayah Lah rasa nak tengok. Kawan Ayah Lah cakap dia buat cerita ni dia betul-betul rujuk pada persekitaran. Siap ambil gambar dan lukis balik. Tu yang nampak macam betul. Dan kata dia orang lagi yang bikin filem ni orang-orang muda. Mungkin lagi muda dari Ayah Lah kot! Respek lah Yad kan!


Yad duduk umah saja biar Ayah Lah yang pergi tengok, nanti balik Ayah Lah cerita dengan Yad. Best ke tak best. Okey Kirim salam ngan Abah dan Umi. Yad jangan nakal-nakal.


No comments: