30 March, 2009

Apa Kata Dia - Fuad

Sudah lama tidak menemuramah kenalan di sini. Ada yang kesibukan tak sempat nak menjawab dan ada yang belum tiba masa untuk di temuramah lagi. Kali ini giliran Sdr. Fuad.

Salam Apa Khabar?
KHABAR BAIK.

Nama Penuh
MOHD FUAD ABDUL HAMID

Bekerja di mana dan sudah berapa lama?
KWSP SELAMA 16 TAHUN

Ruang lingkup tugas saudara?
BAHAGIAN PENGUATKUASAAN BAGI MEMASTIKAN MAJIKAN MEMATUHI AKTA KWSP DIMANA MAJIKAN YANG BERDAFTAR DAN MEMPUNYAI PEKERJA DIWAJIBKAN MENCARUM KE KWSP

Bagaimana saudara menentukan apa yang saudara perlu lakukan setiap hari?
SEMAKAN AKAN DIBUAT KEATAS AKAUN MAJIKAN SETIAP HARI MELALUI KOMPUTER DAN MANA-MANA MAJIKAN YANG DIDAPATI TERTUNGGAK CARUMAN AKAN DIHUBUNGI BAGI MEMASTIKAN APAKAH MASALAH YANG MENYEBABKAN MAJIKAN TIDAK DAPAT MEMBUAT PEMBAYARAN DALAM MASA YANG DITETAPKAN. SELAIN DARI ITU, SETIAP PEGAWAI PENGUATKUASA PERLU MENYEMAK ‘ LIST OF ASSIGNMENT ‘ YANG TELAH DIRUJUK KEPADA BELIAU UNTUK DISELESAIKAN.

Apakah bentuk tindakan yang dikenakan kepada Majikan yang engkar membuat caruman pekerjanya?
MANA-MANA MAJIKAN YANG DIDAPATI TERTUNGGAK AKAN DILAWATI DAN REKOD GAJI PEKERJA AKAN DIAMBIL UNTUK DIBUAT TAKSIRAN. MAJIKAN YANG GAGAL MEMBAYAR JUMLAH TAKSIRAN TERSEBUT DALAM MASA YANG DITETAPKAN AKAN DIRUJUK UNTUK DIAMBIL TINDAKAN PENDAKWAAN,.

Secara keseluruhannya pada pandangan saudara sikap majikan Malaysia terhadap arahan caruman pekerja adakah memuaskan. Apakah perlu diwujudkan peraturan baru atau diperbaiki peraturan yang sedia ada bagi menjamin semua arahan dipatuhi demi kebaikan pekerja?
SECARA KESELURUHANNYA JUMLAH MAJIKAN YANG GAGAL MENCARUM KE KWSP ADALAH DITAHAP YANG RENDAH DIMANA HANYA KURANG 10% DARIPADA JUMLAH MAJIKAN YANG BERDAFTAR DIDAPATI GAGAL MEMBUAT CARUMAN DALAM MASA YANG DITETAPKAN. PERATURAN YANG SEDIA ADA SUDAH MENCUKUPI CUMA SIKAP MAJIKAN SAHAJA YANG KURANG PEKA TERHADAP PERATURAN KWSP YANG MEMBUATKAN MEREKA KADANGKALA LALAI DALAM MENUNAIKAN TANGGUNGJAWAB MEREKA.

Masalah utama anda dalam menjalankan tugas ini?
MASALAH UTAMA ADALAH SIKAP MAJIKAN ITU SENDIRI DIMANA ADA SESETENGAH MAJIKAN YANG ENGGAN MEMBERI KERJASAMA SEMASA LAWATAN PENGUATKUASAAN DILAKUKAN KEATAS PREMIS MEREKA. ADA SESETENGAH MAJIKAN YANG ENGGAN MENYERAHKAN DOKUMEN SEPERTI REKOD GAJI PEKERJA APABILA DIMINTA BERBUAT DEMIKIAN.

Adakah semua majikan diwajib mencarum dan adakah caruman ini berdasarkan bentuk pekerjaan atau taraf pemaustatin pekerja?
SETIAP MAJIKAN YANG MEMPUNYAI PEKERJA DALAM APA JUA SEKTOR PEKERJAAN ADALAH DIWAJIBKAN MENCARUM TIDAK KIRA SAMADA PEKERJA YANG DIAMBIL SECARA TETAP, KONTRAK, SEMENTARA ATAU SAMBILAN. PENGECUALIAN HANYA DIBUAT KEATAS PEKERJA ASING DIMANA MEREKA BOLEH MEMILIH UNTUK MENCARUM KE KWSP.

Adakah caruman yang kita amalkan mencukupi untuk menjamin masa depan pekerja?Kerana kita lihat ramai pekerja yang pencen masih melakukan pekerjaan untuk menyara hidup mereka.
CARUMAN KWSP ADALAH BERDASARKAN KEPADA JUMLAH GAJI YANG DITERIMA OLEH PEKERJA. MEMANG TIDAK DAPAT DINAFIKAN TERDAPAT SEBAHAGIAN AHLI KWSP YANG TIDAK MEMPUNYAI SIMPANAN YANG MENCUKUPI APABILA TELAH BERSARA TETAPI KWSP SEDAYA UPAYA MEMASTIKAN SETIAP CARUMAN PEKERJA YANG DITERIMA MENDAPAT PULANGAN YANG SEWAJARYA UNTUK BEKALAN DIHARI TUA. OLEH YANG DEMIKIAN KWSP SENTIASA MEMPERKENALKAN SKIM-SKIM TERTENTU UNTUK MENINGKATKAN TABUNGAN AHLI CONTOHNYA SKIM PELABURAN KE UNIT AMANAH TERTENTU. SELAIN DARIPADA ITU, MULAI 1 FEB 2008 KWSP MELANJUTKAN TEMPOH TANGGUNGAN MENCARUM KEPADA PEKERJA DAN MAJIKAN DARIPADA 55 TAHUN KEPADA 75 TAHUN.
DIBAWAH INISIATIF TERBARU INI JUGA IALAH PELAKSANAAN SIMPANAN ASAS IAITU SEJUMLAH SIMPANAN DIDALAM AKAUN 1 YANG DITETAPKAN MENGIKUT UMUR BAGI MEMBOLEHKAN AHLI MEMPEROLEHI SIMPANAN MINIMUM RM 120,000.00 KETIKA UMUR 55 TAHUN. DENGAN PEMBAHARUAN INI AHLI DIBENARKAN MELABUR TIDAK LEBIH DARIPADA 20 % DRP SIMPANAN DIDALAM AKAUN 1 YANG MELEBIHI SIMPANAN ASAS MENERUSI INSTITUSI PELABURAN YANG DILULUSKAN. DENGAN INI KWSP BERHARAP SIMPANAN AHLI AKAN DAPAT MENAMPUNG KEHIDUPAN DI HARI TUA KELAK. AHLI BOLEH MELAYARI LAMAN WEB KWSP IAITU http://www.kwsp.gov.my/ UNTUK MENGETAHUI DENGAN LEBIH LANJUT AKAN SKIM-SKIM TERTENTU.

Adakah bentuk pelaburan di unit trust menggunakan wang KWSP ini baik untuk memperbaiki dan memperkukuh tabungan pekerja?
SEBAGAIMANA YANG SEDIA MAKLUM KWSP SENTIASA MEMPERKENALKAN SKIM-SKIM TERTENTU BAGI MEMASTIKAN SIMPANAN AHLI BERTAMBAH DAN MENCUKUPI UNTUK BEKALAN SELEPAS PERSARAAN. PELABURAN DIUNIT-UNIT AMANAH SEDIKIT SEBANYAK BOLEH MEMBANTU DALAM MENINGKATKAN SIMPANAN AHLI DALAM JANGKAMASA PANJANG. OLEH YANG DEMIKIAN AHLI PERLU BIJAK MEMILIH MANA-MANA INSTITUSI PELABURAN AMANAH YANG DILULUSKAN OLEH KWSP UNTUK MEMBUAT PELABURAN.

Terima Kasih.
SAMA-SAMA

1 comment:

en_me said...

thanx for d info.. bagus bagus