17 July, 2008

Kongsi Emel - Tandas di Bilik Tidur

Salam.

Kata seorang Ustaz..orang dulu-dulu buat solat tahajud, siap kena keluar dari rumah, ke sungai untuk ambil air sembahyang. Sebab itu mereka kuat – fizikal dan mental.

Bagaimana dengan kita sekarang?

Dalam bilik tidur tersedia bilik air. Jangankan nak bangun buat solat tahajud…solat subuh 2 rakaat pun ramai orang kita tak buat. Sebab itu kita semakin hari semakin lemah.

Wallahua’alam.


Salam Hormat,
Seorang anak saudara saya yang berusia 10 tahun mengemukakan soalan ini dan saya gagal menjawabnya. Dia bertanya kenapa tandas di rumah-rumah moden sekarang ini ditempatkan dalam bilik. Biasanya tandas ada dalam bilik utama selain di bahagian belakang(dapur).
Katanya, ustaznya memberitahu setiap kali azan, syaitan akan terkentut-kentut dan cirit birit, melarikan diri ke dalam tandas. Pendek kata syaitan suka duduk di tempat-tempat kotor seperti tandas.

Tetapi kenapa rumah-rumah sekarang ini, tandasnya ada dalam bilik? Tidakkah itu bermakna kita membela syaitan dalam bilik, katanya membuatkan saya bingung.

Betul juga cakap budak ini. Orang sekarang makin teruk dan degil, mungkin salah satu sebabnya ialah kerana membela syaitan dalam bilik. Anak-anak degil, berkali-kali cakap atau panggil buat tidak tahu sahaja. Suami juga degil, cakap perkara sama berulangkali, buat sakit hati isteri. Isteri juga sama. Semua degil-degil. Sebab dalam biliknya ada tandas. Punyanya malas orang kita, kalau nak ke bilik air, tak perlu jauh-jauh, di sebelah katilnya sudah ada bilik air.
N ampaknya orang Islam nak ikut stail orang Barat. Mereka nak jadikan rumah mereka macam hotel. Dalam bilik hotel ada tandas, jadi orang Islam yang membina mahligai mereka pun mahu buat macam itu - ada jamban dalam bilik.

Orang dulu, kalau bina tandas, mereka cari tempat jauh-jauh dari rumah. 'Bank kecil' ini memang berasingan daripada rumah mereka. Tetapi kini, orang bukan saja membina tandas dalam bilik, malah ada yang melengkapkan tandas mereka sebegitu hebat seolah-olah macam tempat tidur!
Sekadar untuk renungan. Kadang-kadang kita merasakan ada tandas di dalam bilik menyenangkan tetapi ada perkara-perkara lain yang tidak terlintas di fikiran kita memberi kesan kepada kehidupan. Kepada arkitek mungkin sudah tiba masanya untuk membuat reka bentuk rumah bercirikan Islam. Terima kasih Zoel untuk emel berantai yang entah berapa kali dihantar ini. Zoel ini kawan lama kolej ku. Apa khabar Pekan Rasa?

No comments: