10 September, 2008

Kurma - Kongsi EmelDi Bulan Ramadan yang mulia adalah baik sekali kita mengamalkan berbuka puasa dengan mengambil buah kurma. Selain disunatkan oleh agama kita buah kurma sebenarnya mempunyai banyak khasiat yang dapat membekalkan tenaga segera kepada orang-orang yang berpuasa. Mari kita amati emel dari seorang teman.

KURMA

Sabda Rasulullah s.a.w "Berilah makan buah kurma kepada isteri -isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

Kebaikan Kurma Ketika Mengandung dan Bersalin Adalah amat baik sekali jika mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akan memudahkan bersalin nanti. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi.

Kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkan Nabi Isa A.S. Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahayakan malah ia merupakan makanan. Rasullullah S.A.W.

Anda seharusnya tidak risau kerana takut diserang kencing manis. Buah kurma tidak merbahayakan kesihatan kerana ianya mengandungi banyak khasiat.

Nabi Muhammad S.A.W. bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat".

Nabi Muhammad S.A.W. bersabda: "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)".

Abu Abdillah a.s. bersabda: "Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir".

Abu Abdillah a.s. bersabda: "Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu setan".

Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s. bersabda: "Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati".

Terima Kasih Puan Zawy

No comments: